Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Recomand / Cum îți menții bateria pe deplin funcțională în timpul iernii

Cum îți menții bateria pe deplin funcțională în timpul iernii

Bateriile auto și oamenii se aseamănă foarte mult în timpul iernii; le place să „stea la căldură” și „să fie hrănite” în mod regulat pentru a menține reacțiile chimice interne la capacitate maximă, chiar dacă acestea se produc mai lent. Dar dacă noi compensăm prin mai multe mese de sărbătoare și printr-o cană de vin fiert (sau mai multe), și acumulatorul auto are nevoie de o atenție specială în timpul anotimpului friguros.

Orice baterie de mașină va suferi, cu timpul, de auto-descărcare. Chiar și cei pe care-i privim cu invidie, care locuiesc în climate calde, sau cei care își țin „reginele” în garaj și le conduc doar la ocazii întâmpină aceste dificultăți.

Uzura e inevitabilă, fie că utilizăm mașina zi de zi sau suntem doar „șoferi de duminică”.  Deteriorarea reală poate să rezulte atunci când un electrolit epuizat al bateriei se confruntă cu temperaturi de îngheț, provocând crăpături în interiorul și pe carcasa acumulatorului. Păstrând bateria în condiții potrivite, dacă mai este și dotată cu încărcător, poți evita cu grație aceste probleme.

Investește în echipamentul potrivit

Dacă ții la durata de viață a bateriei tale, atunci trebuie să știi că în timpul iernii are nevoie de puțin „ajutor”. De aceea, este recomandat (și convenabil) să investești într-un încărcător pentru bateria auto.

Achiziționând un redresor eficient, economisești bani, întrucât nu va mai fi necesar să cumperi o baterie nouă în fiecare an când „te lasă”. O vorbă românească spune: „Sunt prea sărac ca să-mi permit lucruri ieftine”. Nici aici nu se face excepție, dacă vrei ca investiția să fie rentabilă.

Caută un încărcător de baterie auto care să o încarce eficient, prin circuite inteligente, care să pornească și să oprească încărcarea în așa fel încât să mențină acumulatorul la nivelul corect, fără să-l supraîncarce.

Pregătește intervenția

Înainte de a atașa redresorul, verifică bornele și cablurile bateriei. Dacă sunt urme de coroziune, îndepărtează-le cu ajutorul unei cârpe sau al unei pensule. Este recomandat și să înlocuiești părțile foarte uzate, dacă este cazul. Acest moment este prielnic aplicării de grăsime dielectrică, pentru a preveni coroziunea ulterioară.

Apoi, procesul este foarte simplu: atașezi clipsurile după culoare, roșu pentru borna pozitivă și negru pentru borna negativă. Înainte să faci conexiunile, asigură-te că încărcătorul este deconectat sau oprit.

Încarcă și testează

Dacă ai dubii în ceea ce privește eficiența încărcării, este recomandat să atașezi un multimetru la acumulatorul auto pentru a verifica starea încărcării. Deconectează însă încărcătorul înainte de testare.

O încărcare normală va duce o baterie 12V la 14.4 V, și nu o va lăsa să scadă sub 12.6. Orice este sub încărcarea inițială îți va indica o problemă fie cu redresorul, fie cu bateria.

Alternative la redresor

Există mereu varianta de a scoate bateria de sub capota mașinii și de a o duce în casă, unde se prezumă că va fi ferită de îngheț (nu și în anii 80, în România), dar se poate descărca pe parcursul iernii.

Dacă decizi să scoți bateria și să o atașezi la un redresor, păstreaz-o în garaj. Încărcarea creează gaze de hidrogen, care sunt puternic inflamabile. Nu mai este necesar să așezi bateria pe un corp de lemn, ca să eviți contactul cu podeaua umedă. Carcasele moderne ale acumulatorilor auto nu mai permit circuitelor interne să fie afectate de podea și să se descarce.

Urmând aceste sfaturi, vei prelungi durata de viață a bateriei tale și vei economisi timp și bani pe termen lung. Nu este un proces simplu, dar te va ajuta să treci iarna mai ușor.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.