Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Un tensiometru pentru sănătatea dumneavoastră

Un tensiometru pentru sănătatea dumneavoastră

De cele mai multe ori, ne amintim de sănătate doar atunci când ciocnim un pahar cu prietenii și ne urăm unul altuia s-o avem. Sunt însă și oameni care, dintr-un motiv sau altul, trebuie să-si verifice zilnic tensiunea arteriala – iar astfel de oameni au nevoie de un  tensiometru. Este vorba de hipertensivi – iar hipertensiunea arterială trebuie luată foarte în serios, pentru că poate ucide fară avertisment și oameni (aparent) sănătoși.

Cum însă, în ziua de azi, timpul a devenit din ce în ce mai prețios, nu ne putem duce una-două la medicul de familie, cu care (din fericire) putem comunica și prin telefon. Dacă ne putem măsura singuri tensiunea, economisim timp –  pentru noi și pentru medici. Dar puțini stiu să folosească în mod corect un tensiometru clasic, cu acționare pneumatică. În plus, deși precizia acestor dispozitive este foarte mare, acestea nu sunt recomandate celor care doresc să-și ia singuri tensiunea acasă, din mai multe motive. Mai întâi, pentru că un tensiometru manual pot fi folosit doar împreună cu un stetoscop. Și atât unul, cât și celalalt, presupun un nivel de cunoștiințe medicale pe care un „profan” nu le poate avea. Bun, și atunci?

Ei bine, din fericire, în ziua de azi există și tensiometre digitale!

Atenție însă, nu toate tensiometrele care există pe piață în momentul de față sunt și bune – trebuie neaparat să vă asigurați dacă modelul pe care doriți sa-l achizitionati este certificat internațional de Societatea Europeană pentru Hipertensiune sau de Societatea Britanică pentru Hipertensiune. Daca nu, e mai bine să alegeți altceva, pentru că respectivul model se va dovedi imprecis – iar in ceea ce privește hipertensiunea, precizia citirii este de o importanță vitală. Va mai trebui să verificați și dacă modelul respectiv dispune de o manșeta cu dimensiuni corecte și de funcții cât mai performante. Astfel de funcții sunt cele  de detecție a aritmiilor, de măsurare multiplă și cea de memorare a valorilor anterioare. Această funcție vă poate ajuta să faceți un tabel, pentru a realiza o statistică.

Când folosiți un tensiometru, va trebui să fiți relaxați.  Asezati-vă cu minim 5 minute înainte de a vă lua tensiunea, la cel puțin o oră după ce ați băut o cafea și la minimum 15 minute după ultima țigara! Și, mai ales, fiți calmi!

În loc de încheiere: valoarea normală a tensiunii trebuie să fie de maximum 140 mm Hg pentru sistolă și 90 mm Hg pentru diastolă. Există, ce e drept, anumite excepții (varstnicii și persoanele care suferă de diverse boli) – deci mai întâi, sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră de famile!

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.