Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Consilierea psihologică. În ce situații poate fi indicat să apelăm la un psiholog?

Consilierea psihologică. În ce situații poate fi indicat să apelăm la un psiholog?

Urmarea unor ședințe de consiliere psihologică a fost, până de curând, un subiect destul de delicat în rândul românilor, chiar tabu am putea spune, deoarece multor oameni le era rușine să-și recunoască nevoia de a vorbi cu un psiholog. În ultima perioadă, însă, lucrurile s-au mai schimbat iar terapia nu mai este atât de aspru judecată.

În cele din urmă, oamenii au înțeles că tuturor ni se poate întâmpla să întâmpinăm situații dificile, care să ne afecteze suficient de mult încât să ne tulbure dezvoltarea personală, viața de cuplu, cea socială sau cea profesională.

Așadar, situațiile în care am putea avea nevoie să apelăm la un psiholog sunt mult mai multe decât ar crede majoritatea oamenilor, iar motivele se numără printre cele mai comune, putând fi, de fapt, orice ne afectează.

Iată câteva exemple de situații în care poate fi indicată consilierea psihologică:

  • Probleme grave de sănătate

Primirea unui diagnostic grav nu este deloc ceva simplu de acceptat. Indiferent că este vorba despre propria persoană sau despre cineva apropiat, o problemă serioasă de sănătate reprezintă una dintre cele mai dificile lupte pe care putem fi nevoiți să le ducem. Și, de cele mai multe ori, fără ajutorul unui specialist s-ar putea să nu reușim să câștigăm o astfel de luptă, ci mai degrabă să o lăsăm să ne doboare.

Iar asta deoarece o veste privind apariția unei probleme grave de sănătate poate atrage, după sine, numeroase frici, slăbiciuni, neputință sau momente în care simțim că vrem să renunțăm la luptă pentru că nu ne simțim suficient de puternici pentru a o câștiga sau pentru a depăși momentul.

De aceea, apelarea la consilierea psihologică pentru a discuta toate aceste probleme cu un psiholog poate fi cea mai bună decizie pe care o putem lua într-o astfel de situație, pentru a trece cu bine peste acest impas.

  • Decesul unei persoane apropiate

Pierderea unei persoane dragi este, cu siguranță, un moment dificil pentru oricine. O astfel de situație ne poate face să simțim că rămânem cu un gol în suflet, traumă pe care este foarte greu să o depășim.

Unii reușesc să-și adune puterile și să treacă mai ușor peste o astfel de tragedie, alții au mai puține resurse emoționale și își găsesc echilibrul mai greu după ce au pierdut o persoană apropiat.

Cert este că, în oricare dintre cazuri, este important să luăm de la bun început măsuri care să ne ajute să trecem cu bine peste moment și să evităm o eventuală depresie, iar ajutorul unui psiholog poate fi cea mai bună soluție în acest sens.

Cât costă consilierea psihologică cu un psiholog la domiciliu?

Lista problemelor care ne pot afecta și care pot presupune nevoia de consiliere psihologică poate fi extrem de lungă, întrucât fiecare dintre noi reacționăm diferit la situațiile cu care ne confruntăm și avem propriile traume marcate de evenimente mai puțin plăcute prin care am fost nevoiți să trecem.

Important este să ne înțelegem propriile trăiri și să ne dorim să depășim greutățile care ne pun bariere în viața de zi cu zi, luând decizia de a apela la ajutorul unui psiholog.

În București, de exemplu, sunt o mulțime de psihologi care își desfășoară activitatea inclusiv la domiciliu. Prețul ședințelor de consiliere psihologică variază de la caz la caz, încadrându-se între 50 lei și 150 lei.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.