Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Guest-post / Pietrele verzi ale zeilor Naturii şi Vegetaţiei

Pietrele verzi ale zeilor Naturii şi Vegetaţiei

Fiind culoarea pădurilor, verdele a fost, de când e lumea, culoarea vieţii şi a renaşterii. Şi nu întâmplător, pentru că verdele natural, de la nuanţa închisă a brazilor şi altor conifere care îşi păstrează frunzişul şi iarna până la cea deschisă a lămâiului, este liniştitor şi crează o senzaţie de prospeţime, aducând un binevenit echilibru între nuanţele reci de albastru şi cele calde, asociate cu soarele care dogoreşte (galbenul şi portocaliul).

Pentru vechii egipteni, „a face lucruri verzi” înseamnă a face fapte bune, a avea o atitudine pozitivă faţă de viaţă. Pe Osiris cel cu greu readus la viaţă de soţia să, Isis, îl reprezentau cu pielea verde. Acest zeu al eternei renaşteri i se închinau nu smaralde, aşa cum s-ar crede la prima vedere, ci nişte superbe pietre semipretioase verzi malachitele. După cum stă scris în capitolul 77 al Cărţii Morţilor, cei care după moarte trec în „lumea de apoi” pentru a se bucura de viaţa veşnică devin asemeni unor şoimi cu aripi de malachit. Mai mult că sigur că un inginer nu ar alege acest mineral pentru a face din el aripi de avioane supersonice, dar acest pasaj spune mult despre semnificaţiile pe care vechii locuitori ai Văii Nilului le atribuiau acestei pietre şi culoriii verzi, pe care o preparau din oxizi de cupru.

Osiris nu este singurul zeu căruia i-a fost asociată culoarea verde. Deşi vinul e, în funcţie de strugurii din care a fost făcut, Dionyssos, fiu al lui Zeus şi al Semelei, era adeseori reprezentat îmbrăcat în verde, culoarea frunzelor de vită. La fel şi Cerunnos, zeul cu coarne de cerb al vechilor celţi, care era un protector al naturii şi al vegetaţiei, un Stăpân al Pădurii. Şi nu trebuie uitat nici Silvannus, zeul român al pădurilor! Sau spiriduşul Puck – va mai amintiţi de „Visul unei Nopţi de vara” a lui Shakespeare? Şi, pentru că tot am ajuns prin Anglia Medievală, nu trebuie uitat nici Cavalerul Verde care, după ce i-a fost tăiat capul de către unul dintre cei mai viteji cavaleri ai Mesei Rotunde, Şir Gawain, şi l-a luat de jos, şi l-a pus pune înapoi pe umeri că şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic şi, în final, l-a provoacăt la luptă la castelul sau, peste un an şi o zi. Toţi istoricii religiilor sunt unanimi: Cavalerul Verde este un zeu pagan al vegetaţiei care a „supravieţuit” în legendele medievale.

Dacă ar fi întrebaţi, toţi aceşti zei ai pădurilor şi ai vegetaţiei v-ar spune că preferă pietrele semipreţioase de culoare verde: malachitul, crisolitul, tsavoritul, jadul, aventurinul, crisoprazul, fluoritul, crisocolul (varietate de cuarţ cu inserţii de aluminiu), peridotul (numit şi olivină), moldavita (o tectită foarte rară, fiind de natură meteoritică, deci… extraterestră!), turmalină, nefritul (o varietate de jad), zoisitul, diopsidul…

Pentru că pietrele verzi ne vor reaminti întotdeauna de primăvară şi de natură şi relaxează. Iar americanii v-ar putea spune şi că aduc prosperitate – nu degeaba au ales ei verdele pentru dolari! Astfel de pietre verzi purtătoare de noroc şi aducătoare de linişte le puteţi procura de la E-crystals.com, magazin situat în Bucureşti, pe stradă Logofăt Tăutu nr. 2 (sectorul 3).

Semnificaţiile culorii verzi sunt: viaţă, vigoare, natură, primăvară, fertilitate, iarbă, tinereţe, renaştere, pace, ecologie, belşug, dezvoltare, sănătate, mediu înconjurător, pământ, aer, viaţă eternă, echilibru, armonie, stabilitate, calm, inteligenţă, creativitate, bogăţie, bani (USA), noroc (Marea Britanie, Irlanda, SUA), generozitate, agresiune, invidie, neexperimentare, ghinion , răceală, invidie, gelozie, dizgraţie (China), boală, lăcomie, corupţie (Africa de Nord), zodia racului (verde strălucitor), luna august ,Islam.

Din punct de vedere fiziologic şi psihologic, verdele are următoarele efecte:

  • relaxează atât mental cât şi fizic;
  • ajută la depăşirea depresiei, a nervozităţii şi anxietăţii;
  • oferă un simţământ de reînnoire, autocontrol şi armonie.
Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.