Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Ce trebuie să știți despre anvelope înainte de achiziționarea acestora

Ce trebuie să știți despre anvelope înainte de achiziționarea acestora

Există multi conducători auto care sunt reticenți când vine vorba de anvelope de iarna sau de vară și preferă să nu facă această schimbare și implicit să nu respecte legea. Unii preferă anvelopele all season (pentru toate anotimpurile), iar alții se bazează pe faptul că sunt buni conducători auto și nu îi interesează cu ce fel de anvelope este echipată mașina, indiferent de sezon, punând astfel în pericol viața lor și a pasagerilor.

Anvelopele all season sunt de fapt un compromis între anvelopele de vară și cele de iarnă datorită faptului că oferă aderență destul de bună pe zăpadă și au o rezistență medie la temperaturile ridicate din timpul verii. Cu toate acestea trebuie ținut cont de faptul că acest tip de anvelope au performanțe net inferioare pe zăpadă,  polei și gheață comparativ cu cele ale anvelopelor de iarnă. Pepe timp de vară, când temeperaturile sunt foarte ridicat, în timpul virajelor rapide sunt net inferioare anvelopelor de vară. În ceea ce privește prețul, acest gen de anvelope sunt de cele mai multe ori mai scumpe decât cele speciale (de vară sau de iarnă) dar foarte mulți conducători auto preferă sî achiziționeze acest gen de anvelope deoarece economisesc bani, deci nu mai sunt nevoiți să mai cumpăre un set pentru vară și unul pentru iarnă.

Anvelopele de iarnă au carcasa fabricată dintr-un cauciuc mai moale și mai flexibil care atunci când temperaturile sunt foarte mici nu se ântărește, așa cum se întâmplă în cazul anvelopelor de vară și chiar a celor all season. Compoziția materialului și designul special au un rol foarte important în sporirea aderenței și a tracținunii pe zăpadă, gheață sau polei și în reducerea distanței de frânare. Aceste anvelope nu sunt recomandate pe timp de vară deoarece compoziția materialului nu este adecvată, adică la temperaturi prea mari, cauciucul devine moale, se uzează foarte repede și, ceea ce este foarte important, schimbă comportamentul rutier al vehiculului.

Anvelopele de vară au carcasa fabricată dintr-un cauciuc mai dur care rezistă uzurii chiar și atunci când temperatura la nivelul asfaltului trece de 50 grade celsius și pentru a preîntimpina acvaplanarea. Acest gen de anvelopă oferă performanțe bune pe carosabil uscat și umed, având o aderență bună care asigură o frânare excelentă. Indicat este ca atunci cand schimbați anvelopele să țineți seama de faptul că este indicat ca pe toate cele patru roți să fie montate același gen de anvelope și pe cat posibil aceeași marcă.

În concluzie, indicat este să nu ignorați importanța anvelopelor, să țineți cont de sfatul specialiștilor și de legislația în vigoare și să echipați vehiculul cu anvelope corespunzătoare în funcție de anotimp. Nu folosiți anvelope de vară iarna și invers. Nu faceți combinații de două anvelope de vară și două de iarnă. Și anvelopele all seazon sunt bune, dar numai atunci când temperaturile nu ajung la valori extreme de min si max și carosabilul nu are urme de zăpadă sau noroi și când riscurile apariției fenomenuluji de acvaplanare este foarte mic.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.