Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Guest-post / Ceaiul verde – proprietăţi, calităţi şi mod de preparare

Ceaiul verde – proprietăţi, calităţi şi mod de preparare

De mii de ani, ceaiul verde este consumat şi apreciat în ţările asiatice, datorită proprietăţilor sale ce aduc beneficii reale asupra sănătăţii. În Europa este folosit doar de curând, întrucât are respectivele proprietăţi dar şi un gust foarte bun. Piaţă oferă în prezent numeroase varietati de ceai verde, astfel cei care şi-ar dori să aleagă un asemenea adjuvant pentru sănătate ar putea fi puşi în încurcătură. Ceea ce trebuie ştiut este faptul că dacă se alege un furnizor de încredere, indiferent de tipul de ceai verde, vor există beneficii ale consumului acestuia. Câteva din motive sunt enumerate în cele ce urmează.

Proprietăţi şi calităţi ale ceaiului verde

1. Previne apariţia cancerului. Se pare că un consum regulat de ceai verde reuşeşte să reducă riscul apariţiei cancerului la colon, esofag, pancreas, rect, stomac sau vezica urinară. Acest fapt se datorează acţiunii antioxidante puternice a compusului epigallocatechin 3 gallate (EGCG) conţinut de ceaiul verde, care are o activitate de 100 de ori mai puternică decât a vitaminei C şi de 25 de ori mai mare decât a vitaminei E.

2. Nivelul colesterolului LDL poate fi ţinut sub control cu ceai verde.

3. Consumul de ceai verde reglează coagularea anormală a sângelui. Acest fapt ajută la prevenirea apariţiei trombozelor, care reprezintă cele mai frecvente cauze ale accidentelor cerebrale şi a infarctului miocardic.

4. Ceaiul verde reglează tensiunea arterială.

5. Ceaiul verde ţine sub control glicemia – în acest fel este considerabil redus riscul de apariţie a diabetului zaharat.

6. Consumul oricărei varietăţi de ceai verde îmbunătăţeşte sănătatea cavităţii bucale, distruge bacteriile şi inhibă formarea tartrului.

7. Lupta cu radicalii liberi şi stimulează funcţiile sistemului imunitar.

8. Are proprietăţi antivirale şi antibacteriene – chiar studii realizate recent arată că un consum regulat de ceai verde poate preveni instalarea gripei şi a diareelor infecţioase.

9. Acţionează în sensul stimlarii metabolismului. Ce înseamnă acest lucru? Indirect, ceaiul verde poate să ajute în curele de slăbire, întrucât un metabolism mai accelerat se traduce şi prin arderea mai multor calorii.

Cum se prepară ceaiul verde:

Poate că ai preparat ceaiuri destul de des, însă când vine vorba de ceai verde este necesar să respecţi alte reguli. Prepararea incorectă a oricărei varietăţi de ceai verde duce la pierderea proprietăţilor şi chiar la afectarea gustului – acesta poate deveni amar.

Prin urmare, cum trebuie să procedezi?

Ceaiul verde se prepară prin infuzare. Prima etapă implică încălzirea apei la o temperatura de aproximativ 80 de grade Celsius. Poţi face asta în 2 moduri: fie încălzeşti apă până la punctul de fierbere şi apoi o laşi la răcit timp de aproximativ 3 minute, fie iei apă de pe foc în momentul în care încep să apară acele mici bule de aer la fundul vasului.

Apă încălzită astfel se toarnă peste frunzele de ceai verde (câte o linguriţă de frunze pentru fiecare ceaşcă). Deşi ai putea fi tentat să foloseşti ceai verde la pliculeţe, află că această modalitate de ambalare duce la diminuarea proprietăţilor acestuia.

Ceaiul se lasă la infuzat timp de 2-3 minute. Pentru a nu pierde din proprietăţi în momentul în care apă vine în contact cu vasul rece, acesta poate fi încălzit în prealabil. După cele 2 minute de infuzare, ceaiul verde trebuie consumat imediat, proaspăt, iar frunzele utilizate mai pot fi folosite pentru încă 2-3 infuzii.

Acum, că ştii toate aceste lucruri, nu îţi mai rămâne decât să introduci consumul de ceai verde în tabieturile tale zilnice. Dacă nu ştii de unde să cumperi, îţi ofer şi o recomandare – accesează site-ul www.livadacuceai.ro.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.