Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Blogal initiative / Home sweet home

Home sweet home

La prima vedere nu este greu să îți contruiești o casă exact așa cum îți dorești, dar nu este chiar așa de simplu. Totul trebuie planificat în cele mai mici detalii, ținând cont de foarte multe aspecte. Prima etapă ar fi în legătură cu zona aleasă pentru amplasamentul construcției (terenul destinat amplasării viitoarei contrucții trebuie să fie cât mai aproape de servici, școală, accesul la mijloacele de transport în comun să fie rapid, să aibă acces la drum, să fie ușor racordabil la rețelele de canalizare, apă, curent electric, telefonie și gaz, să nu se afle într-o zonă mlăștinoasă sau împădurită). Înainte de a trece la faza următoare trebuie să știți exact ce fel de construcție doriți.

Aceasta poate avea doar parter sau poate fi cu etaj sau și mansardă. De asemenea trebuie să știți sigur câte corpuri va avea dar și destinația acesteia (poate fi locuință permanentă sau sezonieră, respectiv casă de vacanță) și, ceea ce este foarte important, să nu vă răzgândiți pe parcurs. De asemenea este necesar să stabiliți de la început cât timp veți avea disponibil pentru implicărea în buna desfășurare a proiectului și de câți bani sunteți dispuși să alocați bugetului obținerii avizelor, a proiectului tehnic și a contrucției efective a acesteia.

După această etapă urmează alta, la fel de importantă ca prima și anume alegerea unui arhitect și încheierea unui contract cu acesta în vederea realizării proiectului casei ținând cont de dorințele dumneavoastră. Rolul acestuia este foarte important deoarece trebuie să stabiliți împreună:

  • poziționarea optimă a construcției pe teren și integrarea acesteia în arhitectura zonei prin stabilirea volumului și a formei,
  • poziția spațiilor de acces și fixarea zonelor de activitate și repaos,
  • stabilirea înălțimii camerelor, a distanței ferestrelor de pardoseală și a sensului de deschidere a ușilor,
  • amplasarea optimă a bucătăriei, a sălii de baie și a dormitoarelor ținând cont de posibilitățile de racordare la rețeaua de canalizare, apă, curent electric și gaz, sistemul de colectare a apei la nivelul solului, stabilirea materialelor pentru izolatii termice și hidroizolații (polistiren expandat, polistiren extrudat, beton hidrotehnic, înveliș impermeabil pe bază acrilică sau poliuretanică),
  • proiectarea unui loc pentru depozitarea resturilor menajere (în casă și în curte), unul pentru resturile vegetale din curte, a unui loc de depozitare a uneltelor (magazie) și a garajului.

Nu am enumerat toate aspectele de care trebuie să se țină cont la proiectarea unei locuințe deoarece numărul lor este foarte mare. Dar, cum spuneam la început, acestea sunt foarte importante și proiectantul împreună cu beneficiarul trebuie să aleagă soluția cea mai eficientă în toate cazurile enumerate mai sus. Mai există o variantă, mai bine zis o soluție rapidă, asta în cazul în care viitorul proprietar are doar o idee vagă despre cum ar dori să arate casa și nu îl interesează prea mult toate detaliile enumerate mai sus. În cazul acesta cea mai simplă cale de urmat este de a cumpăra de la arhitect un proiect gata făcut și de a trece la etapele următoare, fără prea multe discuții în prealabil.

Înainte și după de începerea efectivă și terminarea  construcției sunt multe de rezolvat și mă refer la tot felul de acte, avize și autorizații necesare (CU – certificat de urbanism, AC – autorizație de cosntrucție,  POE – proiectul pentru organizarea execuției lucrărilor). După ce construcția a fost finalizată și a fost obținut de către proprietar PVRF (procesul verbal de recepție finală) urmează înscrierea construcției în evidențele de carte funciară care se poate face numai în baza unei documentații realizate de către un topograf autorizat.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.