Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Ce frumos ar fi ca fiecare copil să știe cu ceritudine, de la o vârstă cât mai fragedă, ce profesie va îmbrățișa și ce cale va urma în viață! Cărui părinte nu i-ar plăcea să audă pe copilul său de cinci ani spunând clar și hotărât că după ce va termina liceul, cu siguranță se va înscrie la facultatea de arhitectura, de medicină sau de informatică, de exemplu? Poate părea prea simplu, dar serios acum, cui îi plac lucrurile complicate? Țin minte că atunci când eram mică mi se puneau frecvent două întrebări la care trebuia să dau răspunsulcu voce fermă și hotărâtă, fără să stau prea mult pe gânduri: „Pe cine iubești mai mult, pe mami sau pe tati?” și „Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?”

La prima întrebare nu era greu să răspund, deoarece știam că indiferent de varianta aleasă niciodată nu voi nimeri răspunsul corect, așa că alegeam a treia variantă: „Pe amândoi” și toată lumea era mulțumită. Nici acum nu înțeleg rostul acestei întrebări puse de către cei vârstinici unui copil de numai câțiva anișori.

La a doua întrebare răspundeam mult mai ușor, de obicei ziceam doctor, profesoar, inginer sau, culmea îndrăznelii, aviator. În orice caz, alegeam o profesie despre care știam vag câte ceva și care era și pe placul alor mei, bineînțeles. Dar când a venit timpul să aleg la ce facultate să dau examen, totul a devenit neclar pentru mine. Nu știam ce îmi place, ce vreau să fac, ce meserie să aleg, eram dezorientată și, mai rău, încăpățânată. Cea mai simplă alegere era să urmez calea aleasă de majoritatea colegilor mei de clasă și să aleg aceeași specializare, dar am vrut altceva și am ales să dau examen la o facultate unde se intra foare greu și penru care eu nu eram pregătită. Adevărul este că trebuia să mă hotărăsc ce vreau mai repede cu câțiva ani, nu în ultimul ceas, înainte de a depune dosarul de înscriere.

Așa a fost atunci, demult, în urmă cu mai bine de douăzeci de ani. Dacă ar fi să pot da timpul înapoi aș ști cu siguranță ce să aleg, nu aș mai pierde mulți ani din viață până să îmi văd visul îndeplinit. Pe vremea mea erau puține facultăți, concurența era foarte mare, examenele grele și  nimeni nu auzise de înscriere pe bază de dosar sau de universități particulare, așa cum este acum. Tinerii din ziua de azi au mult mai multe oportunități și au de unde alege ce specializare doresc, dacă știu cu adevărat ce le place și ce cale vor să urmeze în viață și să lupte pentru asta.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.