Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Oprește-le, Sydney! Oprește camerele!

Oprește-le, Sydney! Oprește camerele!

munca la birouÎn urmă cu o lună sau poate mai mult, am început să mă uit la serialul Pretender. Cu toate că este vechi (1996) și nu este genul meu preferat, adică sci-fi, trebuie să recunosc că mi-a captat atenția de la început și când am timp mă mai uit la un episod sau două. În general este un serial captivant, chiar îmi place foarte mult, mai ales când văd că agenții FBI folosesc telefoane mobile și au acces la internet de pe computere sau laptop-uri. Sistemele de supraveghere, deși primitive, sunt folosite mai mult pentru a spiona decât pentru a supraveghea și a preveni actele de vandalism, dar e ceva normal într-un serial cu agenții secrete, spioni, psihologi și agenți speciali.

Nu este ceva ieșit din comun, știu, dar de cele mai multe ori vederea unor astfel de gadgeturi foarte vechi mă amuză teribil. Adevărul este că din 1996 de când a început acest serial și până în 2015 multe s-au schimbat și tehnologia a evoluat într-un ritm incredibil, ceea ce este un lucru bun. Sper că și în anii care vor urma noi, utilizatorii acestor gadgeturi să avem parte de surprize noi și plăcute.

Pe internet sunt foarte multe pagini web de prezentare ale firmelor care produc sau doar comercializează telefoane mobile, computere sau televizoare. Sunt sute și mii de modele, atractive prin designul modern, dar și datorită specificațiilor tehnice de ultimă oră. Pe cei care au nevoie de un sistem de supraveghere modern și complet îi invit să acceseze skut.ro, magazinul online care garantează siguranța și protecția la cele mai înalte standarde de performanță.

Dar să revin la serialul meu favorit. Într-unul din episoadele din sezonul 2, Jarod, copilul supradotat ținut captiv de mai mulți ani de zile în Centru (sediul unei agenții secrete) și supus unui experiment condus de către un psiholog, nu mai suportă tensiunea și mai ales faptul că este urmărit tot timpul prin intermediul camerelor de supraveghere care înregistrează tot ce face sau vorbește. Cu toate că se plânge lui Sydney, psihologul care coordonează experimentul că nu mai suportă să fie supravegheat, nu reușește să se obișnuiască cu ideea că cineva îl urmărește tot timpul cu ajutorul camerelor instalate peste tot.

– Ce este, Jarod?
– Nu îmi place să fiu supravegheat.
– Așa că desenezi. Ai vrea să plec?
– Nu tu, Sydney! Uite! Ei înregistrează totul, nu-i așa? Oriunde mă duc, orice fac, orice spun. Oprește-le, Sydney!  Oprește camerele!
– Nu eu le controlez, Jarod! Ignoră-le!
– Dar nu pot! Nu înțelegi? Le simt tot timpul!

Am redat acest scurt dialog din film pentru a scoate în evidență faptul că, chiar dacă sistemele de supraveghere sunt foarte utile și ne ajută mult (supravegherea apartamentelor, caselor, vilelor, clădiri administrative, supravegherea bonelor sau a bătrânilor bolnavi), sunt și cazuri în care prezența acestora cează o stare de disconfort, nervozitate sau chiar depresie (mă refer la cele instalate în birouri sau alt gen de spații unde angajații își desfășoară activitatea). Unii se obișnuiesc cu prezența lor și cu timpul ajung să le ignore, dar alții nu pot face asta, deși li s-a spus că sunt acolo „pentru binele lor”.

Încerc să fac o comparație între o cameră de supraveghere care apare în film și un model nou, din zilele noastre, dar diferențele sunt foarte mari. Pe skut.ro sunt foarte multe modele noi de camere supraveghere IP sau camere  de supraveghere analogice, pentru interior sau exterior, dar niciunul din aceste modele nu seamănă cu cel al camerelor de supraveghere din film, dar nu mă mir, este logic și nici nu mă așteptam să găsesc vreun punct comun în afară de scopul acestora, adică de a supraveghea o incintă interioară sau exterioară și de a înregistra, de a stoca și reda imaginile captate într-un anumit înterval de timp.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.