Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Pokerul și mass-media

Pokerul și mass-media

Cunosc foarte mulţi tineri, printre care şi eu, care au început să caute informaţii despre minunatul joc de poker numit pokerTexas Hold’em, în urma vizionării filmului „Rounders” şi „Quinta Royală”. Nici că se putea un marketing mai bun pentru noua senzaţie din lumea sportului, căci în lumea civilizată Texas Hold’em şi celelalte variante de poker, adică Omaha sau 7 Stud sunt considerate sporturi, decât un film cu o distribuţie fenomenală. Matt Damon şi Edward Norton în prim plan secondaţi impecabil de John Malcovich şi John Turturro într-o acţiune plină de învăţăminte despre Texas Hold’em. Şi în ziua de azi, la mai bine de 15 ani de la lansarea filmului, lumea aşteaptă un sequel.

Bineînţeles că succesul acestui film şi al fenomenului numit poker care a explodat pe planetă, dovadă fiind prezenţa de mii de participanţi şi premiul cel mare de peste 10 milioane de dolari al locului întâi la Campionatul Mondial de poker ce se desfăşoară anual în Las Vegas, a fost speculat imediat de alţi producători care au dezvoltat subiecte pe viata unor campioni autentici ai fenomenului, cum a fost Stu Ungar, un geniu neînţeles al pătimaşului joc.

Însuşi James Bond se duelează cu antieroul malefic la masa de poker în „Casino Royale” din 2006 înainte de a urma adevăratele lupte specifice super-spionului britanic. Eric Bana face un rol interesant în „Lucky You”, viaţa unui jucător adevărat de poker din Las Vegas, care are nenumărate probleme sociale şi emoţionale pe care încearcă să le rezolve la masa de Texas Hold’em, chiar împotriva solidului jucător care este tatăl său. Burt Reynolds joacă rolul unui antrenor de poker pentru un puşti talentat în „Deal”, înainte de a fi obligat de soartă să joace chiar la masa de poker pentru a-şi urma pasiunea şi totodată destinul în viaţă.

Mulţi dintre actorii Hollywood-ului joacă poker în mod curent. În viaţa de zi cu zi, plătesc mari jucători pentru a le fi antrenori şi participă la turneele puternice de pe mapamond. Printre starurile care pot fi văzute la mesele de Texas Hold’em amintim pe Matt Damon, Ben Affleck, Jason Alexander, cunoscut mai ales ca George din serialul Seinfeld, Patrick Bruel, Jeniffer Tilly, Leonardo Di Caprio, etc.

Profitând de explozia fenomenului, nici televiziunile nu au neglijat audienţa pe care o face pokerul, marile reţele de televiziune sportivătransmiţând în direct campionatul mondial, marile turnee de profil sau dezvoltând show-uri cu marii jucători din domeniu. Astfel jucătorii din garda veche, ca Doyle Brunson şi Barry Greenstein, sunt adevărate staruri mondiale alături de vedetele noii generaţii, ca Daniel Negreanu, Phil Helmuth, Phil Ivey sau Chris Moneymaker.

Odată cu dezvoltarea internetului, o mare parte din acţiune s-a mutat acolo, atât ca volum de turnee şi jocuri cash, cât şi ca transmisii live ale turneelor de poker din seria EPT. Cel mai puternic circuit de poker european are etape desfăşurate în cazinouri impresionante de pe bătrânul continent, cum ar fi cele din Londra, Barcelona, Viena, Berlin, Praga, San Remo, Monte Carlo sau Deauville.

Fenomenul online este intens promovat prin sportivi de top ca Ronaldo sau Rafael Nadal, drept urmare la mese pot fi văzute numeroase staruri din fotbal şi tenis. Dacă la primele campionate de poker din anii 70-80 participau o mână de jucători, datorită extraordinarei expuneri în mass-media în ultimii 20 de ani, fenomenul poker a luat o asemenea amploare încât azi sunt milioane de jucători profesionişti sau recreaţionali pe mapamond, iar participarea la turneul suprem este de ordinul zecilor de mii.

Închei cu fraza celebră a maestrului Doyle Brunson, promovată în pelicula „Rounders”: Texas Hold’em este ultimul joc pur ce mai există pe lume.

rounders-ilfilm

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.