Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Afinele de cultură, izvor de sănătate pură

Afinele de cultură, izvor de sănătate pură

afineAfinul de cultură (vaccinium corymbosum) este un arbust exotic originar din America de Nord și în țara noastră a fost cultivat pentru prima dată în anul 1968 la Bilcesti (un sat aflat la 10 km de Câmpulung Mușcel). Afinele au atras atenția cercetătorilor datorită calităților sale nutriționale dar și a efectului benefic asupra sănătății. Comparativ cu alte fructe, afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă (vitaminele A, C, E și complexul B) și conțin elemente care cresc imunitatea organismului (cupru, zinc, fier, seleniu), neutralizează radicalii liberi care îmbolnăvesc organismul, ajută la arderea grăsimilor prin scăderea trigliceridelor și colesterolului și ajută la sănătatea tractului urinar.

Consumul de afine proaspete, congelate sau uscate ajută în tratarea bolilor de inimă, elimină constipația și ajută digestia și este indicat în prevenirea și tratarea cancerului deoarece compușii fenolici din afine previn apariția cancerului de colon și inhibă răspândirea celulelor canceroase datorită compușilor fenolici. Pentru ca organismul să beneficieze de toate aceste substanțe benefice sănătății este indicată consumarea afinelor proaspete (vara), ca gustare între mese sau desert. dacă se dorește consumarea afinelor pe tot parcursul anului, cea mai bună metodă de conservare a lor este congelarea sau uscarea lor.

În cazul plantațiilor de afini, o mare importanță se dă compoziției și întreținerii solului în care urmează să se planteze arbuștii. Acesta trebuie să fie bogat în materie organică, iar PH-ul acid trebuie să aibă valori între 4,5 și 5,5. Datorită faptului că afinii nu suportă seceta și nici umiditatea mare (băltirea apei), indicat este ca pământul să fie tot timpul reavăn (este recomandată irigare prin picurare). Afinul de cultură este rezistent la ger și iubește lumina, dar cu toate acestea cel mai important factor este PH-ul negativ din sol.

Cei care doresc să își facă o plantație de afini de cultură trebuie să țină seama de faptul că roadele muncii lor pot fi culese după 4 sau 5 ani de la plantarea arbuștilor. În cazul în care suprafața de teren este mică este indicată plantarea în goapă, dar dacă suprafața este foarte mare, atunci este recomandată plantarea pe biloane. Acestea din urmă (biloanele) trebuie să aibă o înălțime cuprină între 30 cm și 50 cm față de cota terenului care trebuie arat, discuit și frezat în prealabil. Perioada optimă de plantare a arbuștilor este toamna sau primăvara, dar dacă plantația are sistem de irigare plantarea se poate face în orice perioadă a anului, cu excepția iernii, când solul este înghețat.

Afinul de cultură are o înălțime care variază între 1-4 m, în funcție de soiul acestuia. În prezent se cultivă mai multe soiuri de afin, dar cele mai cunoscute sunt: Coville (cu fructe mari de culoare albastru închis), BlueRay (fructe mari de culoarea albastră cu un gust dulce-acișor), Duke (fructe medii de culoarea albastru deschis). Aceste soiuri sunt viguroase și în general au o productivitate mare.

plantatie afini photo plante_pe_bilon_zpsada84b5b.jpg

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.