Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / A început goana după rechizitele școlare

A început goana după rechizitele școlare

rechizite scolare photo rechizite_zps2fa14758.pngMai sunt câteva zile și începe școala. Să nu mă întrebați dacă am cumpărat rechizite școlare pentru băiatul meu, că nu am făcut asta. Am scăpat! Băiatul meu este student. Nu zic că nu o să mai aibă nevoie de câteva caiete și un pix, dar poate să și le cumpere și singur când încep cursurile, se orientează el. Într-un fel chiar mă bucur că am scăpat de colindatul prin librării cu lista în mână ca să nu uit ceva important. În fiecare an primeam de la educatoare, învățătoare sau dirigintă (după caz) câte o listă destul de lungă care cuprindea toate rechizitele și caietele speciale pe care trebuia să le cumpăr. Și erau în fiecare an erau multe, unele chiar inutile din punctul meu de vedere.

Trebuia să cumpăr mai multe feluri de creioane, gumă de șters, ascuțitoare, pixuri cu gel, stilou, caiete simple și speciale, acuarele de un anumit fel, pensule de diferite mărimi și caiete de desen, plastilină, hâtie creponată de toate culorile și hârtie glasată, foarfecă, lipici, creioane colorate și carioci, coperți pentru caiete și manuale, penar și nelipsitul ghiozdan care trebuia să fie pe placul băiatului, că altfel riscam să refuze să îl folosească. Când a început liceul am crezut că lista pentru rechizite va fi mai scurtă și nu voi fi nevoită să cumpăr așa de multe, unele chiar inutile, dar m-am înșelat. Eh, scăpasem de caietele speciale, de plastilină, de hârtia creponată și de lipici, dar apărureră altele noi, mai sofisticate, pe care băiatul meu nici nu le-a folosit, deoarece nu era la profilul la care se cereau. Mi-am dat seama că lista aceea era universală pentru toate clasele indiferent de profil și înainte să înceapă clasa a X-a am zis, gata cu lista, cumpăr ce cred eu că are nevoie la școală, nu mai dau banii aiurea pe creioane speciale cu mine de mărimi diferite sau pe acuarele și vopsele scumpe pe care nu o să le folosească niciodată.

Adevărul este că niciodată nu am înțeles rolul caietelor speciale dar le-am cumpărat, nu care cumva din cauza lipsei unui asemenea caiet să nu poată copilul să învețe alfabetul și tabla înmulțirii sau să fie marginalizat de colegii lui. Nu am contestat niciodată listele care cuprindeau toate rechizitele necesare, cu toate că de multe ori nu eram de acord cu tot ceea ce era trecut acolo. Când am făcut eu școala era altfel. Aveam nevoie doar de câteva caiete de matematică și dictando, un penar de lemn, un stilou, un creion, o ascuțitoare și o gumă, un bloc de desen, o pensulă sau două, acuarele și nelipsitul ghiozdan din carton presat în care zdrăngăneau toate cărțile și caietele atunci când mergeam mai repede sau alergam să nu întârzii la prima oră. Nu am avut nevoie de nimic mai mult ca să învăț. Când a venit vremea ca băiatul meu să meargă la școală am înțeles că totul s-a schimbat. Alte timpuri și alte metode moderne de predare.

Acum nu mai știu cu exactitate de ce rechizite are nevoie un elev, bănuiesc că sunt cam aceleași ca în urmă cu  cinci sau zece ani, cu mici diferențe, dar este posibil să mă înșel. Din câte am auzit de anul acesta se introduc manualele digitale, așa că primul lucru la care trebuie să se gândească un părinte este achiziționarea unui laptop, asta în cazul în care copilul nu are deja unul. Nu știu ce va fi peste câțiva ani. Poate nici nu o să mai fie nevoie de caiete și creioane, cine știe. Doar trăim în era digitală, nu? Liniuțele și bastonașele scrise cu stângăcie pe foile frumos liniate vor fi de domeniul trecutului. Scrisul de mână va deveni inutil și copiii viitorului nu vor mai ști să facă o adunare sau o înmulțire fără ajutorul calculatorului. Ar fi păcat să fie așa și eu sper că nu se va ajunge la așa ceva, cel puțin nu în viitorul apropiat.

 photo Pachetepapetarie_zps43760e9d.jpg

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.