Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Elementele care influențează durata de funcționare a unei lanterne profesionale

Elementele care influențează durata de funcționare a unei lanterne profesionale

easylight.roO excursie sau o expediție de câteva zile trebuie organizată ținând cont de multe detalii. Toamna este anotimpul cel mai imprevizibil și vremea schimbătoare poate să-ți dea planurile peste cap și să-ți schimbe traseele în câteva minute. În aceste condiții este nevoie de o abordare pragmatică și eficientă. O regulă importantă pe care trebuie să ai mereu în minte este consum eficient. Atât consumul de apă cât și cel de alimente trebuie calculat și stabilit în avans, ținând cont de toți factorii care ar putea interveni pe parcursul expediției. Nu poți transporta foarte multe lucruri, dar cele pe care le ai trebuie să fie suficiente, inclusiv în situații de urgență, neprevăzute.

Pe lângă echipamentul obligatoriu, hrană și lichide, o sursă de lumină pe care să te bazezi o perioadă îndelungată este vitală. Dacă ești lipsit de posibilitatea de a controla și monitoriza timpul de funcționare a lanternei, poți să ajungi în situația neplăcută și periculoasă, totodată, de a fi lipsit de lumină chiar la căderea nopții sau înainte de a ajunge la următorul popas sau cabană. Durata de funcționare, respectiv autonomia funcțională, este un aspect care, alături de puterea luminoasă, definește o lanternă performantă.

Fie că este vorba de lanterne Nitecore sau alte mărci de renume, producătorii caută să aducă pe piața românească modele care au o durată de funcționare cât mai mare și care au un consum eficient. Există totuși două elemente care influențează durata de funcționare a unei lanterne profesionale pe care ei nu le pot controla ci țin, mai degrabă, de obiceiurile de utilizare și condițiile de păstrare.

Setarea luminozității

O lanternă LED are mai multe setări de luminozitate și utilizarea lor nu trebuie să fie aleatorie. Modul de iluminare afectează durata de funcționare. Dacă ai nevoie de lumină o perioadă îndelungată și nu ai posibilitatea de a face schimb de baterii sau de reîncărcare, alege un nivel scăzut care garantează o funcționare prelungită. Modul LOW este suficient de luminos pentru a citi o carte, a consulta harta sau pentru iluminarea cortului.

Condițiile meteo si păstrarea bateriilor

Temperaturile scăzute sau ridicate scurtează viața bateriei unei lanterne.  Expunerea prelungită la temperaturi foarte mari sau mici, umiditatea excesivă și schimbările bruște de temperatură pot reduce eficiența bateriilor și timpul de funcționare. Pentru a le proteja de efectele negative ale condițiilor meteo, e bine să scoți bateriile din lanternă și să le păstrezi izolate, într-un loc special dedicat lor. De exemplu, unele lanterne frontale sunt concepute în așa fel încât să porți pe cap doar sursa de iluminare. Carcasa pentru baterii este separată, poate fi transportată în rucsac, iar legatura dintre aceasta și capul lanternei se face printr-un fir.

lanterna nitecore photo kit-de-vanatoare-nitecore_srt6_1_zps1663b4b2.jpg

 

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.