Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Personale / Iluzia cunoașterii

Iluzia cunoașterii

religia photo religia_zpsa2c24831.pngFascinația omului față de necunoscut l-a îndemnat încă de la început să-și petreacă o bună parte din viață analizând sensul existenței sale. Unii preferă să justifice divinitatea urmând cuvântul părinților și al bisericii, nepunând la îndoială ideile sau conceptele pe care le asimilează, pe când alții refuză să se mulțumească cu gândirea colectivă și caută în continuare răspunsuri. Categoria “leneșă” de indivizi se află pe poziția dominantă, făcând referire în acest sens la consecințele efectului de turmă. Cu toții suntem familiarizați cu popoarele a căror religii reprezintă un mod necesar, dacă nu obligatoriu, de a trăi, ajungându-se deci la îndoctrinare religioasă.

Nu putem afirma în totalitate că această trăsătura a unei societăți se poate traduce ca o consecință negativă, atâta timp cât credința oarbă se va manifesta doar în perioada copilariei. Dacă va continua să creadă fară nici o urma de scepticism, omul va avea de a face cu problema comodității, mulțumindu-se cu ideea că are o singură misiune de realizat pentru a-și demonstra fidelitatea față de planul divin: simpla acceptare a existenței unei puteri omnisciente.

Superficialitatea care prinde rădăcini din pricina acestei iluzii a cunoașterii este cea care duce la conceptul “Dumnezeul meu este mai bun că al tău”. Toate războaiele care au avut loc pe aceasta temă religioasă constituie o primă dovadă a acestui fapt, un motiv care, la prima vedere banal, se situează la același nivel cu motivul dorinței de putere a omenirii. Avem o viață la dispoziție pentru a analiza într-un mod adecvat lucrurile pe care nu le putem înțelege, dar asta nu înseamnă că trebuie în mod obligatoriu să idolatrizăm și, implicit, să copiem persoane care se află pe același drum al căutării avevărului. Nu doar pentru a ne lipsi de riscul de înșelăciune, ci și pentru a ne concentra atenția și energia pe propria noastră percepție și logică.

Ceea ce simți tu contează. Poate fi adevarat sau nu, important este că-ți oferă putere de a continua. Ia totul de la capăt,  fără păreri și idei preluate de la alții și continuă să trăiești.

Facebook Comments

About Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.