Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Gheața carbonică în procesul de sablare

Gheața carbonică în procesul de sablare

zapada carbonicaSablarea cu nisip este procedeul cel mai des folosit de îndepărtare a rezidurilor de pe diverse suprafețe din metal, sticlă, piatră și orice alt material solid înainte de efectuarea operațiilor de grunduire sau vopsire. Datorită gradului mare de pericol pe care îl reprezintă jetul de aer comprimat și nisip care se pulverizează la viteze foarte mari pe suprafața contaminată ce necesită curățare, sablarea se execută în incinte închise. Sablarea este des folosită în industria metalurgică, pe șantierele navale și în general orinde este necesară curățarea rapidă și eficientă a unor suprafețe mari de material solid.

Gheața carbonică sau gheața uscată este de fapt dioxidul de carbon convertit în stare solidă din stare lichidă prin reducerea treptată a presiunii și a temperaturii. Principala caracteristică a gheții carbonice este că nu se topește ci se evaporă și de aceea este foarte eficientă în tehnologia sablării.

Procedeul sablării cu gheață carbonică este mai simplu decât cel al sablării cu nisib sau zgură și în același timp mult mai eficient: Granulele de gheață carbonică sunt proiectate pe suprafața obiectului ce curățat cu ajutorul aerului comprimat la o viteză supersonica și desprinde mizeria de pe obiectul supus sablării, lăsând în urmă doar mizeria dată jos de pe obiectul respetiv. Nelăsând în urmă reziduri toxice, sablarea cu gheață carbonică este o metodă neabrazivă, curată, ecologică. În plus, această metodă nu necesită răcirea suprafețelor ce sunt supuse sablării, demontarea și asamblarea utilajelor și nici întreruperea procesului de producție pe perioade lungi de timp. Flosind  gheata carbonica pentru sablare se reduce considerabil timpul alocat procesului de curățare, pierderile rezultate în urma procesului de producție și împlicit conduce la creșterea timpilor de producție.

Etapele sablării cu gheață carbonică:

 • Transferul de energie – particulele proiectate cu viteza supersonică din pistolul de sablare  intră în impact cu suprafața obiectului de curațat și transferul de energie realizează o curațare fără abraziune, forța impactului fiind primul pas in procesul de curațare.
 • Șocul termic – microfisurile în stratul de contaminare sunt rezultatul șocului termic la suprafața de impact datorat temperaturii foarte scăzute a particulelor de gheață carbonică care lovesc suprafața supusă curățării
 • Presiunea gazului rezultat din expansiunea volumetrică – particulele explodează la suprafața de impact și prin încălzirea lor la trecerea în stare gazoasă își măresc volumul de până la 700 de ori, ceea ce conduce la delaminarea contaminantului și la eliminarea sa totală.

Domeniile în care se recomandă folosirea sablarii cu gheață carbonică:

 • industria termoenergetică – benzi de transmisie, sabloane, matrițe, prese
 • industria tipografică – prese tipar, matriţe, imprimante, valțuri, piese fotocopiator, organe de transmisie
 • industria alimentară – mașini de pâine și patiserie
 • industria metalurgică – cuptoare, matrițe, prese

Comparație între sablarea cu nisip și sablarea cu gheață carbonică:

 • sablarea cu nisip este reziduală iar sablarea cu gheața carbonică nu
 • sablarea cu nisip este corozivă și conductivă iar sablarea gheața carbononică nu
 • sablarea cu nisip este toxică iar sablarea cu gheața carbonică nu
 • sablarea cu nisip este abrazivă iar sablarea cu gheața carbonică nu

Facebook Comments

About Mihaela

One comment

 1. Corect si precis articolul. Echipa noastra realizeaza astfel de lucrari de sablare cu gheata carbonica. Am testat metoda pe mai multe materiale. Vedeti aici care sunt rezultatele http://www.sablamtot.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.