Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Personale / Mihaela / Metode de calmare a stresului

Metode de calmare a stresului

obosealaDegeaba caut pe internet sfaturi sau metode eficiente de luptă împotriva stresului și oboselii care să fie aplicabile și în cazul meu, că nu găsesc. Singura metodă pe care am aplicat-o a fost să respir adânc de câteva ori la rând, să îmi reglez tonul vocii și să îmi impun să fiu calmă. Mi se întâmplă de multe ori să intru în criză de timp și să intru în panică sau să încerc să fac mai multe lucrui în același timp dar de cele mai multe ori nu reușesc și greșesc. Apoi mă enervez. Oamenii nu au răbdare și li se pare că mă mișcu cu viteza melcului, colegii nu au răbdare, de sefi nu mai vorbesc. Cine are prioritate?

Hai mai repede, m-ai lăsat în așteptare, te-am rugat și eu ceva, ai uitat să faci aia, de ce nu mi-ai dat aia, unde este dosarul cutare, de ce nu găsesc adresa cutare, modifica ceva la site, de ce e telefonul ocupat etc. Apoi liniște. Plec acasă. Pe drum îmi fac lista în gând cu ce trebuie să mai rezolv: cumpărături, plată facturi, curățenie, mâncare, publicat articole pe blog, citit mesajele din inbox etc. Și oboseala își spune cuvântul. Cum a fost ziua? Ce contează? În nici un caz nu a fost un dezastru și am reușit să îi fac față. Din păcate nu vorbesc numai de o singură zi de genul acesta. În ultimul timp fiecare zi este aproape la fel, cu mici diferențe. Dar șablonul este același. Cuvintele de ordine sunt oboseala, stresul și nervii. Încerc să le combat prin diferite metode dar reușesc numai să le fac față fără a claca.

În căutările mele pe internet am găsit câteva sfaturi destul de bune pe care nu le pot pune în aplicare, deși mi-ar plăcea la nebunie:

Metode de calmare la serviciu

  • respirati abdominal sau retrageti-va câteva momente într-un loc liniştit – încercaţi să faceţi câteva exerciţii de relaxare prin câteva minute de respiraţii profunde. Şi o schimbare de decor s-a dovedit că schimbă aproape instantaneu dispoziţia unei persoane. Faceţi o pauză şi ieşiţi măcar pentru câteva clipe afară.

Chiar nu pot să mă retrag într-un loc liniștit și să fac exerciții de relaxare când am oameni la ghi;eu. Să îi las baltă și să mă ascund după dulap ca să fac exerciții de respirație? Pauze mai fac din când în când, dar nu îmi permit să schimb decorul până la sfârșitul programului.

  • ascultaţi muzică (ea dă tonul dispoziţiei) – meloterapia are o vastă zonă de acţiune şi se foloseşte de către specialişti pentru calmarea sistemului nervos, pentru destindere psihică şi relaxare, pentru combaterea oboselii şi a surmenajului, pentru tratarea stărilor depresive şi calmarea stărilor de agitaţie. În cazul stărilor de nervozitate specialiştii recomandă ascultarea unor compoziţii din muzica clasică şi melodii romantice.

Aș vrea să pot să îmi pot pune căștile pe urechi ca să ascult melodiile preferate, dar ce mă fac cu oamenii, cum mai răspund la telefon? Vorbesc cu ei prin semne? Renunț a mai vorbi la telefonul fix sau mobil care sună din 5 în 5 minute?

  • sunaţi un prieten – specialiştii spun că n-ar fi rău ca în astfel de momente să puneţi mâna pe telefon şi să formaţi numărul unui prieten pentru a discuta.

Asta mai lipsea, să închid ghișeul și să mă apuc de sunat prietenele și ca să stau la povești atâta timp cât am oameni la ghiseu. Terapia asta este bună după program. Tot eu aș înregistra și plângerile și reclamațiile împotriva mea și asta ar fi un factor de stres mult mai mare.

  • ține un jurnal – poate fi o modalitate excelentă de a identifica problemele. Ai tendința sa devii frustrată și furioasa atunci cand ți-e foame sau esti obosit? Simplul act de a scrie poate ajuta la înlaturarea stării de iritare.

Jurnalul meu este blogul acesta dar foarte rar scriu despre mine sau problemele pe care le am (așa ca acum). Întradevăr, am observat că atunci când mă concentrez asupra unui articol și sunt absorbită de subiect, chiar uit de toate problemele și nu mai sunt stresată. Din păcate oboseala nu dispare, ci se accentuează.

 Alte metode mai știți? Eu am obosit să mai caut.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.