Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Personale / Mihaela / Cum să dai cu stângul în dreptul

Cum să dai cu stângul în dreptul

cuvinte1De multe ori am găsit pe internet cuvinte scrise greșit și mi-am zis, ehh, asta este, mai greșește omul. M-au amuzat teribil comentariile de pe facebook scrise de unii care pândesc asemenea scăpări și așteaptă cu sufletul la gură să arunce cu piatra. Urât din partea lor, mi-am zis, dar nu am comentat. Am preferat să zâmbesc amar și să trec mai departe. Oamenii mai greșesc, nimeni nu este perfect. Sunt de acord cu cei care dacă obervă o greșeală într-un text să atragă atenția autorului dar părerea mea este că ar trebui să facă acest lucru într-un mod cât mai civilizat și în nici un caz pe un ton ironic.

Nu sunt de acord nici cu folosirea unor cuvinte ca „prost”, „incult”, „agramat” sau expresii de genul „Ai învățat gramatică cu femeia de servici?” și altele asemenătoare. Acest gen de discuții nu au loc numai în mediul online unde mulți viteji se arată ca ciupercile după ploaie. Și în realitate, în offline sau cum vreți voi să îi spuneți, lucrurile stau cam la fel cu toate că există mici diferențe de, hai să zicem, atitudine. De cele mai multe ori împunsăturile la adresa celui care a greșit sunt mai puțin usturătoare și sunt însoțite de cele mai multe ori de un zâmbet superior sau o grimasă disprețuitoare.

De ce am scris despre acest subiect? Simplu. Zilele trecute am asistat la o discuție între două persoane. Una din ele, plictisită, privea aiurea pe pereți și a văzut un cuvânt scris greșit, după cum a afirmat mai târziu. De aceeași părere a fost și a doua persoană care i-a spus că și ea observase greșeala cu mult timp în urmă dar nu a zis nimic. Eu mă uitam la cele două persoane și nu îmi venea să cred ce îmi aud urechile, dar am preferat să nu comentez, deși aveam mâncărici la limbă să le zic câteva. Norocul lor că nu m-au întrebat ce părere am. M-am abținut cu greu zicându-mi că nu are rost să le contrazic și le-am lăsat să se perieze una pe alta în continuare. Dacă am făcut bine sau nu, nici nu mai contează, dar ar fi frumos ca înainte să își dea cu părerea și să jignească inutil pe cineva să consulte un dicționar explicativ al limbii române sau…..altceva.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.