Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Hărțile copilăriei mele

Hărțile copilăriei mele

harti_birouOare cât timp a trecut de când am terminat scoala? Nici nu vreau să mă gândesc iar de numarat anii, nici atât. Primii patru ani de școală i-am făcut într-o clasă mică în care cu greu aveau loc două rânduri de bănci și catedra învățătorului. Peretele din fața noastră era în întregime acoperit de tabla neagră din lemn care avea pe alocuri mici crăpături, iar pe un alt perete era atârnată o hartă mare a României veche de câteva generații. În fiecare sală clasă exista o asemenea hartă din hartie și chiar nu țin minte să fi fost în vreo sală și să nu fi văzut pe un perete acest material didactic. Era de neconceput!

Chiar și în laboratorul de biologie exista una în relief, mult mai mică decât surorile ei din celelalte clase și care se vedea cu greu fiind ascunsă după scheletul uman. De ce și acolo exista așa ceva, vă rog să nu mă întrebați pentru că nu știu răspunsul. Acum să nu credeți că am ceva împotriva acestora, dar nici nu pot spune că aceste harti erau pasiunea mea. Nici în ziua de azi nu mă dau în vânt după ele deși pot spune că activitatea mea este într-o oarecare măsură strâns legată de ele. Da, sunt utile și, de ce să nu recunosc, indispensabile în unele situații delicate.

hartavector (1)

Dar să revin la povestea mea, adică a hărților mari omniprezente în toate sălile de clasă. Recunosc că geografia nu s-a numărat niciodată printre materiile mele preferate, dar știu să citesc o hartă și să mă orientez cu ajutorul ei și asta pentru că am învățat la școală. Țin minte că învățătorului meu îi făcea o plăcere deosebită să ne pună să arătăm pe hartă diferite orașe, munți, ape și chiar localități mai mici din țara noastră și cu cât localizam mai repede obiectivele respective, cu atât mai mult ne creștea șansa de a primi o notă mare. Dar niciodată 10, asta era literă de lege! Nu petnru că nu am fi știut noi, dar învățătorul întotdeauna avea ac de cojocul nostru cu o întrebare încuietoare sau cu o denumire a unei localități minuscule de care nu auzisem niciodată și pe care trebuia să o găsim pe hartă, ceea ce era imposibil de cele mai multe ori.

Acum este altceva. Există google map, GPS și tot felul de programe și aplicații inteligente care ne ajută să ne orientăm și care ne călăuzesc pașii orinde am merge, dar parcă nu au nici un farmec. Da, știu că sunt foarte eficiente, dar le lipsește ceva…

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.