Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Blogosfera / Există un cod de conduită blogosferic?

Există un cod de conduită blogosferic?

blogosferaAcest articol este un răspuns la o leapșă primită de la Daniel Botea și chiar dacă cu mult timp în urmă mi-am propus să nu mai public pe blog articole de genul acesta, de data aceasta o să fac o excepție deoarece subiectul este unul interesant și vreau să aflu în primul rând părerea bloggerilor dar și a cititorilor. La întrebarea din titlul articolului nu am un răspuns clar și nu pot afirma cu certitudine dacă există așa ceva sau nu și dacă toți posesorii de bloguri respectă un cod de conduită clar atunci când scriu articole. Părerea mea este că fiecare urmează, mai mult sau mai puțin, propriile reguli.

Nu există un cod de conduită clar destinat bloggerilor și nici obligativitatea de a fi respectat cu strictețe. În definitiv totul ține de seriozitatea și bunul simț al celor care scriu pe blog.

1. Atunci când scrii pe blog, respecți un cod de conduită?

În general, da, respect un cod de conduită și foarte rar se întâmplă să mă abat de la el. Recunosc că uneori mai uit ce mi-am impus cu ceva timp în urmă deoarece nu mi-am făcut o listă clară, dar pot spune că întotdeauna am folosit un limbaj respectuos, nu am jignit pe nimeni, nu am folosit cuvinte triviale și nici nu am permis publicarea comentatiilor cu acest gen de conținut.

2. Care ar fi regulile la care ții cel mai mult?

  • Întotdeauna folosesc diacriticile deoarece scriu în limba română. Am citit multe păreri pro și contra despre acest subiect, dar cu toate acestea chiar nu îi înțeleg pe bloggerii care din comoditate nu folosesc diacriticile și preferă ca textele lor (mă refer la cele scrise în limba română) să fie lipsite de acesta.
  • Articolele publicate pe blogul meu sunt grupate pe categorii distincte pentru a face o diferențiere între ele și a ajuta cititorii să își dea seama de la început ce fel de articole citesc.
  • Respect regulile gramaticale dar recunosc că mi se mai întâmplă să găsesc greșeli în articolele mele după ce le-am publicat.

3. Vreo regulă cu care nu ești de acord?

  • Nu sunt de acord cu practica unor bloggeri care copiază și publică conținut preluat de pe alte site-uri sau bloguri pentru a avea un număr mare de articole non-advertoriale (o regulă impusă de unii advertiseri).
  • Nu sunt de acord cu cei care participă la concursurile destinate bloggerilor și care publică articole  formate din mai multe paragrafe preluate de pe alte bloguri fără precizarea sursei numai de dragul de a participa și, în unele cazuri, de a obține punctele necesare achiziționării diferitelor produse puse la bătaie de către organizatori.
  • Nu sunt de acord cu advertiserii sau organizatorii concursurilor care acceptă sau trec cu vederea asemenea practici și, mai mult, nu penalizează pe cei care se pretează la așa ceva.
  • Nu sunt de acord cu cei care publică pe blogurile lor articole defăimătoare la adresa altor colegi de breaslă în scopul creșterii traficului pe blog dar și pentru a obține cât mai multe comentarii din partea cititorilor.

Ar mai fi multe de spus dar deocamdată mă opresc aici. Părerea mea este că fiecare blogger are propriul set de reguli pe care încearcă să le respecte.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.