Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Aparat auditiv

Aparat auditiv

auzSunetele ne înconjoară și ne fac viața frumoasă, dar ne și ajută. Ciripitul păsărilor, susurul apei de izvor, râsetele copiilor, șoapetele de iubire, toate acestea fac parte din viața noastră. Din păcate nu toți oamenii se pot bucura de farmecul sunetelor deoarece au probleme cu auzul. Pentru a depăși acest inconvenient unii folosesc aparate auditive care amplifică sunetul (aparatele analogice) sau îl potrivesc în funcție de circumstanțe (aparatele digitale). Potrivit statisticilor în ultimii ani cele mai vândute proteze auditive sunt cele digitale, acestea luând treptat locul celor analogice.

De multe ori m-am gândit ce aș face sau mai bine zis cum aș reacționa dacă, din varii motive, nu aș mai auzi bine, sau chiar deloc. Nu mi-ar plăcea să am o asemenea problemă pentru că m-am obișnuit să fiu încojurată de sunete și, ceea ce este mai rău, nu aș mai putea să îmi desfășor așa cum trebuie activitatea la locul meu de muncă unde trebuie să vorbesc foarte mult cu oamenii, în majoritatea timpului. Probabil că dacă aș avea probleme cu auzul sunt sigură că nu aș ezita să folosesc un aparat auditiv deoarece mi se pare ceva normal și firesc să fac tot posibilul ca să aud cât mai bine.

proteze_auditive

În ultimii ani au apărut pe piață modele performante și discrete care se ascund în ureche (intraauriculare) sau dupa ureche (retroauriculare) care au capacitatea de a filtra zgomotele puternice și de a le reduce intensitatea. Dacă ar fi să aleg eu aș prefera o proteza auditiva intraauriculară pe care să o țin ascunsă în ureche, să nu se vadă deloc, sau cât mai puțin posibil, pentru a nu atrage privirile oamenilor din jur.

Am citit undeva că sunetul arată ca o sferă de lumină a cărei spurafață pâlpâie datorită moleculelor din aer care vibrează. Unii oameni cred că acesta este  un miracol al naturii, dar cercercetătorii au demonstrat că nu este vorba de ceva mistic și totul este normal și logic. Ar fi frumos să vedem sunetele, nu? Ce poate fi mai frumos decât să ne bucurăm ascultând o melodie frumoasă și să îi admirăm admirăm culorile? Poate că în viitor toți oamenii vor evolua și, cine știe, vor putea vedea muzica sau vor putea auzi culorile fără nici un ajutor din partea aparatelor sau a programelor computerizate.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.