Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Ce ar fi dacă…

Ce ar fi dacă…

plandeafaceriDe multe ori mi-am pus întrebarea „Ce ar fi dacă..” Vă întrebați ce cuvinte urmează după ,,dacă”? Ar putea să fie numai unul sau două, sau mai multe, nu contează numărul lor, ci doar ce semnifică ele. Unele s-ar putea să fie puternice și să aibă puterea de a schimba ceva în bine, așa cum altele ar putea să aibă efectul contrar. Adevărul este că în afară de a continua propoziția în gând nu am avut curajul de a merge mai departe și de a da viață cuvinteleor. Este prea greu? Da, întodeauna este greu să schimbi ceva. Nu am curajul să risc? Este adevărat, chiar nu îmi place asta.

Sunt o persoană comodă care este mulțumită cu ce are? Oh, da, comoditatea face parte din viața mea, recunosc asta, deși nu îmi face plăcere. Acum să nu credeți că îmi fac autocritica și că scriind acest articol încerc să îmi fac curaj ca să continui propoziția „Ce ar fi dacă..” Să zicem că acest articol este un fel de studiu de caz. Adevărul este că nu știu să fac așa ceva, dar asta mi-a venit în minte acum, așa că s-ar putea să mă înșel. Deci..Ce ar fi dacă mi-aș face o firmă și aș începe o afacere? Ce frumos sună, nu? Dar de aici începe greul și îmi vin în minte sute de întrebări la care nu știu să răspund.

Vrei firmă și afacere? Bine, să zicem că ai trecut prin furcile caudine ale birocrației și acum ești patoană cu acte în regulă a unei firme cu nume pompos Paralela SRL. Dar ce știi tu să faci? Tu, care ai lucrat atâția ani într-un birou înconjurată de hârțogărie și cu ochii în calculator, chiar așa, ce știi să faci? Ce afacere ai putea să începi și care să nu dea faliment după câteva luni de zile? Trebuie să ai un obiect de activitate, nu? Un bar, un restaurant, ceva de genul? Hmmm..nu mă încântă ideea, nu mă atrage.

 photo business_zps6c105b05.jpg

Sau poate un atelier de reparat mașini? Nu mă pricep la așa ceva, nici nu mai știu cum se conduce o mașină, nu mai zic de reparat. Sau poate te pricepi să confecționezi mărțișoare, sau cercei, sau brățări? Habar nu am și nici răbdare să fac așa ceva. Dar ce contează? Aș putea începe orice afacere, nu? Sunt oameni foarte pricepuți în orice domeniu pe care i-aș putea angaja și eu aș coordona activitatea, aș fi creierul afacerii. Îmi place cum sună!! Mă și văd într-un birou elegant împărțind sarcini subordonaților mei și conducândui-mi afacerea cu o mână de fier. Mda, vise maică, vise!

Dar să zicem că m-am hotărât ce  obiect de activitate să aibă firma mea. Unul din cele enumerate mai sus. Și mai departe? Mă las purtată de val? Încerc marea cu degetul? Trag cu ochiul la concurență? Este riscant și așa cum am spus la început, mie nu îmi place să risc. Mi-ar trebui un plan de afaceri foarte bun, de preferabil pe termen lung. Din păcate nu mă pricep la așa ceva, dar am găsit un site interesant plin de informații utile în acest sens: www.planul-de-afaceri.ro.Adevărul este că am citit cu interes aproape tot ce scrie acolo și m-am trezit din visare pentru că pur și simplu am uitat că nu am bani să îmi deschid o afacere și fără fonduri totul se rezumă la vise. Pe de altă parte mai există o rază de speranță. Chiar și intreprinzătorii mici și mijlocii pot accesa fonduri de la stat, fonduri europene sau chiar fonduri private. Totul este să știi cum să faci asta, mai bine zis de ce ai nevoie, ce trebuie să conțină dosarul etc. Dar eu nu știu și în situația mea sunt mulți oameni care și-ar dori să primească fonduri pentru a începe o afacere sau de a dezvolta pe cea începută.

Cred că mie mi s-ar potrivi Planul de afaceri SRL-D care este destinat persoanelor juridice cu forma de organizare SRL-D (Societate cu răspundere limitată – Debutant), ce nu au mai fost beneficiare în trecut ale acestui program. Sună bine nu? Mai mult ca sigur că voi apela la ajutorul specialiștilor de la această firmă dacă o să am curajul să fac pasul cel mare, asta după ce mă voi hotără ce vreau să fac. Adevărul este că nu aș începe o activitate numai așa ca să am ocupație și să fac ceva ce nu îmi place și la care nu mă pricep de nici o culoare. Atunci chiar nu ar mai avea nici un sens, ar lipsi pasiunea și dorința.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.