Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Noua tendință de pe piața muncii – leasing de personal

Noua tendință de pe piața muncii – leasing de personal

logoÎn ultimii ani companiile din țara noastră au fost nevoite să se adapteze schimbărilor de natură legislativă, economică și fiscală. Dinamica economiei dar și rata mare a șomajului au fost și sunt factori determinanți în căutarea unor strategii flexibile pentru efienticizarea activității care vizeză personalul, salarizarea și timpul de lucru în cadrul fiecărei companii. Închirierea de forță de muncă temporară (leasing personal) a fost reglemăntată în Codul Muncii în anul 2004, după ce în 2003 a fost publicată HG nr. 938/2004.

Munca prin agent de muncă temporară este munca prestată de un salariat temporar care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară și care este pus la dispoziția utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea și conducerea acestuia din urmă. Agentul de muncă temporară este persoana juridică autorizată care încheie contracte de muncă temporară cu salariați temporari pentru a-i pune la dispoziția utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilită de constractul de punere la dispoziție sub supravegherea și conducerea acestuia. Utilizatorul este persoana fizică sau juridică pentru care și sub supravegherea și conducerea căreia muncește temporar un salariat temporar pus la dispoziție de agentul de muncă temporară. – Codul Muncii, Capitolul VII, Art.88

ando

Închirierea de personal este o practică utilizată tot mai des de companiile mari și mici din țara noastră deoarece este o metodă externă de flexibilizare foarte eficientă, din mai multe motive:

  • Agentul de muncă temporară pune la dispoziția utilizatorilor personal calificat în regim de leasing;
  • Costul de personal este calculat în funcție de orele efectiv lucrate de fiecare angajat temporar;
  • Se elimină costurile legate de activitatea privind procesul de recrutare și selecție;
  • Responsabilitățile contractuale sunt minime;
  • Răspuns rapid, flexibil și adaptat nevoilor de personal.

O astfel de companie cu o vastă experiență în resurse umane, specializată în munca temporară, gestiune și recrutare de personal calificat vine în ajutorul societăților din România și din alte țări din UE propunând pachete de servicii personalizate, eficiente și practice privind recrutarea resurselor umane. Agenția se ocupă de recrutarea și selecția de personal calificat și de gestionarea personalului temporar angajat oferind garanția lucrului bine făcut. Gestionarea personalului temporar este o activitate importantă care presupune o mare investiție de timp și energie care pot fi canalizate spre alte obiective importante detasând specialiștilor de la agenție această activitate. Aceștia se vor ocupa de angajarea legală a salariaților, întocmirea dosarelor acestora, plata salariilor, a cotizațiilor și impozitelor datorate la stat și de examenul medical.

Leasingul de personal prezintă soluția perfectă pentru companiile care au nevoie de personal în regim temporar datorită ciclicității sezoniere a activității sau a celor cărora planul de personal nu le permite angajarea directă a personalului calificat necesar desfășurării activității în condiții optime. De asemenea această metodă este indicată în situații de criză (când au loc restructurări masive de personal) sau se impune reducerea drastică a cheltuielilor (acestea incluzând și pe cele cu angajații). La noi în țară închirierea de personal calificat este privită cu oarecare reticență de către angajatori și mulți preferă să angajeze personal pe perioadă determinată procedând la prelungirea sau încheierea contractului.

Facebook Comments

About Mihaela

One comment

  1. Chestia cu leasingul de personal in alte parti exista de mult timp, la noi se aplica totul cu intarziere. Oricum privim lucrurile este o solutie ideala pentru multe firme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.