Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Ajuta-ți lanterna LED să funcționeze mai mult timp

Ajuta-ți lanterna LED să funcționeze mai mult timp

 photo lanterne_zps58c3211e.jpgO excursie sau o expediție de câteva zile trebuie gândită în cele mai mici detalii, cu atât mai mult toamna când vremea schimbătoare poate să-ți dea planurile peste cap și să-ți schimbe traseele în câteva minute. În aceste condiții este nevoie de o abordare pragmatică, în care una dintre regulile pe care trebuie să le ai mereu în minte este “consum eficient”. Atât consumul de apă cât și cel de alimente trebuie calculat și stabilit în avans. Nu poți transporta foarte multe lucruri, dar cele pe care le ai trebuie să-ți fie suficiente, inclusiv în situații de urgență, neprevăzute.

Pe lângă echipamentul obligatoriu, hrană și lichide, o sursă de lumină pe care să te bazezi o perioadă îndelungată devine vitală. Dacă ești lipsit de posibilitatea de a controla și monitoriza timpul de funcționare a lanternei, poți să ajungi în situația neplăcută și periculoasă, totodată, de a fi lipsit de lumină chiar la căderea nopții sau înainte de a ajunge la următorul popas sau cabană.

Durata de funcționare, respectiv autonomia funcțională, este un aspect care, alături de puterea luminoasă,  definește o lanternă performantă. Fie că este vorba de lanterne Fenix, lanterne Maglite sau alte mărci de renume ale căror performanțe în iluminare sunt indiscutabile, producătorii caută să aducă pe piață modele cu funcționare cât mai îndelungată și consum eficient. Există totuși două elemente care influențează durata de funcționare pe care ei nu le pot controla ci țin, mai degrabă, de obiceiurile de utilizare și condițiile de păstrare.

Setarea luminozității

De obicei, o lanternă LED are mai multe setări de luminozitate și, în acest caz, utilizarea lor nu trebuie să fie aleatorie. Modul de iluminare afectează durata de funcționare – dacă ai nevoie de lumină o perioadă îndelungată și nu ai posibilitatea de a face schimb de baterii sau de reîncărcare, alege un nivel scăzut care garantează o funcționare prelungită.  Oricum, modul LOW este suficient de luminos pentru a citi o carte, a consulta harta sau pentru iluminarea cortului.

Condițiile meteo si păstrarea bateriilor

De asemenea, temperaturile pot să influențeze viața bateriei.  Expunerea prelungită la temperaturi foarte mari sau, dimpotrivă, scăzute, umiditatea ridicată sau chiar schimbările bruște de temperatură pot reduce eficiența bateriilor și timpul de funcționare. Pentru a atenua efectele negative ale condițiilor meteo, e bine să scoți bateriile din lanternă și să le păstrezi izolate, într-un loc special dedicat lor.

De exemplu, unele lanterne frontale sunt concepute în așa fel încât să porți pe cap doar sursa de iluminare. Carcasa pentru baterii este separată, poate fi transportată în rucsac, iar legatura dintre aceasta și capul lanternei se face printr-un fir. În acest fel, avantajul este dublu: ai o greutate mai mică pe cap și poți păstra bateriile într-un loc protejat de umezeală și de temperaturile exterioare.

NU UITA:  Cand consulți prognoza meteo, e bine să iei în calcul și felul în care temperaturile îți vor afecta sursa de lumină.

Easylight Romania îți urează aventură maximă!

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.