Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Internet / Speciale / Alimentele fără gluten, un moft sau o necesitate?

Alimentele fără gluten, un moft sau o necesitate?

QlifelogoÎn ultima perioadă am citit mai multe articole despre gluten și despre dieta bazată pe alimentele care nu conțin această proteină care se găsește în grâu, orz, secara și ovăz. Principalele alimente în care se găsește gluten și pe care mulți oameni le consumă sunt pâinea și pastele făinoase, dar există gluten (în cantități mai mici) în unele produse cosmetice, în glazura tortului cumpărat sau în mezeluri. Glutenul nu este o substanță nocivă organismului uman pentru că acesta are nevoie de această proteină, dar nu în cantități mari. Excepție de la această regulă fac oamenii care au intoleranță la gluten.

Boala celiacă care nu este tratabilă și singura metodă de luptă împotriva ei este dieta fără alimentele care conțin gluten. Sensibilitatea la gluten are o multitudine de simptome de la cele de natura digestivă până la amorțeli și furnicături în mâini și picioare, risc crescut de osteoporoza și chiar favorizarea autismului la copii și din această cauză trebuie luată în serios pentru a nu suporta consecințele acesteia.

Mulți oameni sunt de părere că fara gluten e mai sanatos și urmează o dietă bazată pe alimente ce nu conțin această substanță chiar dacă nu suferă de boala celiacă. Alții sunt împotriva acestei diete, considerând-o un moft inutil. Unele vedete susțin că au slăbit foarte mult renunțând în totalitate la alimentele care conțin gluten dar eu nu cred că au reușit să scape de kilogramele în plus adoptând acest gen de dietă deoarece alimentele fără gluten sunt mult mai bogate în grăsimi și sărace în fibre decât cele care conțin această proteină și există riscul ca efectul să fie invers, adică creșterea în greutate.

Majoritatea nutriționiștilor sunt de părere că oamenii care țin o dietă bazată pe alimente fără gluten nu procedează corect și în afară de cei care suferă de boala celiacă ar trebui să țină cont că această proteină este necesară și nu fac nici un bine organismului lor evitând alimentele ce conțin gluten deoarece aceasta duce la un deficit de vitamina B3, vitamina B1, vitamina B12, fier, fosfor, calciu și zinc.

produse fara gluten

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.