Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Blogal initiative / Recensământul becurilor arse din România

Recensământul becurilor arse din România

recolampTrebuie să vă mărturisesc că nici nu mi-a trecut prin cap până acum că becurile sau tuburile fluorescente ar trebui colectate selectiv  pentru reciclare, pentru că dăunează foarte mult mediului înconjurător. Bine, eu ca utilizator casnic, pot spune că nu contribui prea mult la poluare cu becurile care mi se ard în casă, cu toate că pe parcursul unui an se ard cam 10 becuri care trebuie înlocuite. Cele arse le aruncăm la gunoi, în containerul pentru sticlă, dar acum îmi dau seama că alegerea nu este una tocmai inspirată. De ce? Răspunsul este simplu: Un simplu bec este confecționat din sticlă, dar are și o parte metalică, așa că nu e logic să fie în containerul pentru sticlă, dar nici în cel pentru metale.

Dar unde? Într-un container special creat pentru colectarea corpurilor de iluminat arse, pentru că sunt deșeuri periculoase. Pentru utilizatorii casnici este mai greu de amenajat asemenea containere. Colectarea ,,din ușă în ușă” este foarte greu de realizat pentru că presupune alocarea de resurse umane și materiale foarte mari. Din această cauză, în majoritatea magazinelor, supermarketuri-lor sau instituțiilor publice din toate orașele țării există locuri special amenajate de către Recolamp care fac parte din rețeaua Colțul Verde care este destinată consumatorilor casnici și unde se pot depozita echipamente de iluminat arse.

Dar cea mai mare problemă nu o ridică utilizatorii casnici, ci marii consumatori de energie electrică, mai precis companiile și instituțiile. Ținând cont că generatorii de deșeuri, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, au obligația legală de a coleta selectiv aceste deșeuri și de a nu le arunca pur și simplu la coșul de gunoi.

Relocamp vine în ajutorul companiilor și instituțiilor, oferind gratuit următoarele:

– recipiente de colectare standardizate, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu fiecare locație în parte,
– servicii de ridicare deșeuri, transport, depozitare,sortare, consolidare regionala și națională,
– servicii de tratare și reciclare cu ajutorul reciclatorilor contractați,
– număr de telefon gratuit și serviciile aferente preluării apelurilor, în vederea ridicării deșeurilor semnalate de generatori.
Sursa – recolamp.ro

conainer_cutii

Recipientele puse la dispoziție de către Recolamp sunt de două feluri, cutii confecționate din carton sau containere metalice. Cu toate că pe teritoriul țării noastre sunt deschise peste 8605 puncte de colectare, acestea sunt insuficiente. Cel mai bine ar fi ca fiecare instituție, companie sau magazin să aibă amenajate astfel de puncte de colectare a corpurilor de iluminat.

Cum aș putea să conving eu, un simplu locuitor al orașului Deva, cât mai multe companii și instituții din oraș că reciclarea becurilor și în general a tuturor surselor de iluminat este foarte importantă pentru amenajarea mediului înconjurător și că procesul de selectare este unul diferit de al celorlalte deșeuri? Eu îndemn toate instituțiile, companiile și magazinele mari și mici să încheie  Protocol de Colaborare cu Recolamp și să contribuie la procesul de colectare folosind containerele și cutiile speciale pe care le vor primi gratuit.

Sincer, nu știu câte instituții sau companii din orașul meu au încheiat un astfel de protocol de colaborare, așa că am întocmit o listă ce cele care mi s-au părut mie că ar avea montate multe corpuri de iluminat:

 • SC Termoelectrica SA, sucursala Electrocentrale Deva
 • Tribunalul Hunedoara
 • Grupul de Pompieri „Iancu de Hunedoara”
 • Muzeul Civilizației Dacice și Romane
 • Primăria Municipiului Deva
 • Consiliul Județean Hunedoara
 • Eurosport DHS
 • Carpatcement Holding
 • Ergoform
 • Ulpia Shoping Center
 • Hypermarket Real
 • Metro Deva

Sper ca la sfârșitul Recensământului Becurilor Arse din România cât mai mulți consumatori din orașul Deva să conștientizeze importanța colectării selective și a reciclării acestor deșeuri periculoase și să contacteze Recolamp pentru ca tot acest proces să decurgă în cele mai bune condiții și ceea ce este mai important, gratuit, pentru că toate costurile vor fi suportate de Recolamp.

  presentation

 

Facebook Comments

About Mihaela

3 comments

 1. Multumesc claudia. Din pacate lista este mult mai lungă..dar macar atat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.