Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Blogwars 2013 / ASUS Vivo Book – touch and go

ASUS Vivo Book – touch and go

Asus VivoBookÎn ultimul timp bătrânul meu laptop a început să dea din ce în ce mai des semne de oboseală. De multe ori am trecut cu vederea faptul că uneori încarcă greu unele programe sau că se încăpățânează să se conecteze la internet. De multe ori mi-a pus răbdarea la încercare atenționându-mă că bateria este pe terminate deși numai cu puțin timp în urmă era full sau că nu mai are suficient spațiu necesar rulării programelor. Toate ca toate, dar ce mă deranjează foarte mult este că în partea de jos a ecranului a apărut o pată

neagră care în câteva luni a crescut destul de mult. Nu știu care este cauza acestei apariți”misterioase”,  dar mi-e teamă că foarte curând va acoperi cea mai mare parte a ecranului care va deveni inutil. Știu că cel mai indicat ar fi să cumpăr alt ecran dar ținând cont că acest laptop are o configurație destul de slabă, are o greutate destul de mare ( în jur de 3 Kg) și că bateria se descarcă foarte repede, de multe ori m-am gândit să îmi cumpăr altul mult mai performant, mai ușor și mai subțire, dar o asemenea investiție nefiind urgentă am tot amânat să fac acest lucru. Aș prefera să cumpăr o tabletă pentru că majoritatea modelelor au dimensiuni mici și, ceea ce mă încântă cel mai mult, au ecran tactil și o pot folosi aproape pentru orice (internet, muzică, filme, rețele de socializare). Din păcate și în cazul acesta ar exista un mic dezavantaj și aici mă refer în primul rând la lipsa tastaturii clasice la unele modele. Îmi este destul de greu să folosesc tastatura de pe ecran când vreau să scriu ceva, pentru că, de ce să nu recunosc, nu prea sunt obișnuită și mi-ar lua foarte mult timp ca să editez un text sau să scriu un articol pe blog. Am un smartphone Samsung și când trebuie să scriu mesaje mă chinui destul de mult. Nu cred că voi putea folosi o tabletă pentru a scrie mult sau pentru a rula și folosi eficient programele de care am nevoie în fiecare zi, așa că cea mai bună variantă pentru mine ar fi să am un fel device hibrid, care să aibă puterea de calcul al unui laptop performant, să fie mic și ușor, să aibă ecran tactil și a cărui baterie să țină cât mai mult.

După zile întregi de tatonări pe internet am realizat că oferta ASUS este cea mai bogată în acest sens (tablete, ultrabook-uri și laptop-uri). Inițial mi-a plăcut foarte mult tableta Asus Vivo Tab Smart pentru că   are ecran tactil iar tastatura asemănătoare cu a unui laptop este detașabilă. Cu toate că rulează sub Windows 8, din păcate configurația slabă și prețul destul de mare m-au determinat să caut altceva. Cel mai mult mi-au atras atenția cele două modele ultrabook de la ASUS (VivoBook S200 și VivoBook S400) care au un design atractiv, sunt subțiri, ușoare, durabile, ultra portabile, rulează foarte bine sub Windows 8 și au ecran tactil. Pe lângă aceste calități cel mai mult mă încântă că raportul calitate/preț care este unul foarte bun, din punctul meu de vedere. De ce ASUS VivoBook? Din foarte multe motive:

Producător:

logo asusÎn primul rând îmi plac aceste modele pentru că sunt produse de ASUS, unul din cei mai mari producători din lume de laptopuri, tablete, sisteme desktop, plăci de bază, plăci video, telefoane mobile și servere, dar care fabrică și componente diverse pentru alte firme puternice, cum ar fi Hewlett-Packard sau Dell. Întotdeauna ASUS a fost cu un pas înaintea concurenței în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor performante și folosirea acestora pentru a îmbunătăți și totodată a simplifica cât mai mult modul de operare al unui computer. Odată cu apariția sistemului de operare Windows 8 dedicat cu precădere utilizatorilor obișnuiți, marii producători (printre care și ASUS) au lansat modele noi de laptop-uri și tablete optimizate pentru acest nou sistem de operare.

Design:

Pentru cele două modele s-a folosit aceeași linie stilistică ca și la Asus Zenbook ceea ce le face foarte atractive dar acest lucru nu este singurul care contează. Sunt subțiri, ușoare și ceea ce este important, cele două modele se găsesc într-o gamă variată de culori. Poate veți spune că nu contează ce culoare are carcasa unui laptop atâta timp cât acesta este performant și are o putere de calcul mare, dar de ce să nu îți alegi laptopul care îți place în funcție de configurație dar și de culoare? De exemplu mie mi-ar plăcea să am un laptop cu carcasa de culoare roșie sau gri metalizat pentru a combina astfel utilul cu plăcutul.

Interfața tactilă:

touchscreenCel mai important atu al acestor două modele din gama Asus Vivo Book este faptul că dispun de ecrane din sticlă multi-touch Full HD. Panourile tactile multi-punct și touchpad-urile mari integrează tehnologia ASUS Smart Gesture, încurajând astfel comenzile tactile. Combinația acestor două elemente oferă o experiență de lucru deplină bazată numai pe atingeri. De fapt modelele VivoBook S200 și VivoBook S400 au fost create special de către ASUS pentru a o feri acestă experiență inedită utilizatorilor. Principiul de bază care stă la baza acestei tehnologii este unul destul de simplu. Utilizatorul nu mai este nevoit să folosească mouse pentru a poziționa cursorul în punctul dorit ci pur și simplu va atinge ecranul cu mâna pentru a deschide un program, a accesa un meniu, pentru a naviga pe internet sau pentru a vizualiza fotografii. Ușor și intuitiv!

Sunet:

Este binecunoscut faptul că tehnologia ASUS Sonic Master are ca rezultat redarea unui sunet puternic, impactul audio fiind unul incomparabil cu orice sunet redat de pe oricare alt model de laptop care nu dispune de această tehnologie revoluționară. Modelele VivoBook au elemente software și hardware special optimizate de către ASUS pentru a fi suportul ideal pentru instrumentele de procesare a sunetului. În comunicatul de presă oficial de la ASUS este specificat faptul că difuzoarele au fost concepute, la fel ca trackpad-ul, entru modele cu diagonala display-ului de 14 și respective 15 inchi, ceea ce a rezultat într-o claritate şi o putere mai mare a sunetului redat, mai ales în comparaţie cu alte modele de 11 inchi.

Web storage:

Asus Web Storage

Interesant este faptul că toate modelele din gama ASUS VivoBook au desingul centrat pe cloud și au un spațiu de stocare de 32 GB disponibil în aplicația ASUS WebStorage care este oferită utilizatorilor gratuit, timp de 3 ani. Îmi place că pe lângă spațiul de stocare de pe HDD, datorită acestei aplicații acesta se poate mări semnificativ de mult. Într-un articol mai vechi am susținut că viitorul spațiilor de stocare este în cloud și chiar mă bucur de faptul că ASUS ține seama și de conceptul cloud computing. Este de remarcat că accesul la sistemul de operare (Windows 8) se face din modul de așteptare în numai două secunde chiar și după o perioadă îndelungată de timp (chiar și 15 zile) datorită bateriilor performante, ceea ce este impresionant.

Caracteristici tehnice:

 

 

Făcând parte din aceeași familie diferențele dintre cele două modele nu sunt mari, dar sunt semnificative. Dar cred că ar fi mai bine să detaliez puțin mai mult pentru a vă da mai bine seama despre acest lucru. În următorul tabel am inserat câteva detalii tehnice specifice celor două modele pentru a  se vedea mai bine asemănările și deosebirile dintre ele și pentru a vă face o părere cât mai apropiată de realitate.

 Detalii tehnice

ASUS Vivo Book S200

ASUS Vivo Book S400

Familie procesor: Intel® Core™ i3
Intel® ULV Pentium® 987
Intel® ULV Celeron® 847
Intel® Core™ i3, i5, i7
Intel® ULV Celeron® 987
Intel® ULV Celeron® 847
Model procesor: i3-3217U i7-3517U
Viteză procesor(MHz): 1800 1900 – 3000
Capacitate memorie: 2048 MB 4096 MB
Capacitate HDD: 320 GB 500GB
Unitate optică: Nu are Nu are
Ecran 11.6 inch, 16:9 HD, rezoluție maximă 1366 x 768, iluminat cu LED-uri, glare, sensibil la atingere 14 inch, 16:9 HD, rezoluție maximă 1366 x 768, iluminat cu LED-uri, glare, sensibil la atingere
Placă video: Integrata
Intel HD Graphics 4000
Intelgrata
Intel HD 4000 Graphics
Memorie video(MB): Preluata din RAM Preluata din RAM
Bluetooth: Da Da
Numar celule: Baterie 2 cell Baterie 3 cell
Sistem operare: Microsoft Windows 8 (64-bit) Microsoft Windows 8 (64-bit), Windows 8 pro

Concluzie:

Mă încântă foarte mult ideea de a avea un notebook cu ecran tactil care să răspundă imediat comenzilor date de mine doar din vârful degetelor, pentru că acesta este viitorul. Deși este un ajutor de care nu mă pot lipsi deocamdată, îmi dau seama că vremea devotatului mouse a cam trecut. Îmi aduc aminte că în urmă cu foarte mulți ani de zile (cam prin 1996) am făcut primul meu curs de calculatoare. Eu și ceilalți cursanți foloseam computere 286 și ne chinuiam să învățăm comenzi în DOS și Norton. Foloseam numai tastatura și computerele noastre nu aveau mouse. În schimb instructorul avea un 386 nou care, culmea tehnologiei, avea un mouse cu bilă. De multe ori l-am urmărit cum deschidea programele și ferestrele foarte ușor, neavând nevoie decât de un singur click. La un moment dat l-am întrebat de ce computerele noastre nu au mouse și mi-a răspuns că trebuie să învățăm să lucrăm numai din tastatură, ceea ce mi s-a părut aberant atâta timp cât el folosea un mouse și era tare încântat că nu mai trebuie să apese pe multe taste pentru a deschide un program sau pentru a poziționa cursorul în fereastra dorită.

De-a lungul timpului situația s-a schimbat și nu am mai văzut pe nimeni lucrând la computer fără să se folosească de mouse. Sunt sigură că ecranele tactile vor lua locul celor clasice care nu se vor mai fabrica și nu vom mai avea nevoie de mouse și nici de clasica tastatură pentru a deschide un program, pentru schimba rezoluția unei fotografii sau pentru navigarea pe internet. O simplă apăsare a degetului pe ecran și vom avea acces la tot ceea ce ne vom dori, instant și fără cel mai mic efort, oriunde ne-am afla.


Acest articol a fost scris în cadrul concursului Blogwars

 

 

Facebook Comments

About Mihaela

One comment

  1. Salut ! Mersi ptr. vot ! S-ar putea sa fie de la panoul CCFL faza cu pata pe display si sa nu te coste asa de mult ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.