Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Divertisment / Povesti / Cotcodăsfera (3)

Cotcodăsfera (3)

O nouă zi începe în minunata fermă de păsări Cotcodăsfera. Parcă v-am mai povestit de câteva ori despre frumoasa comunitate din ograda babei Floarea, nu? Cum adică nu mai țineți minte? Ați uitat de Pintenatul, cocoșul isteț care coordona întreaga activitate a găinilor din fermă? Și numele de Moțata nu vă spune nimic? Oare ați uitat că ea a fost secretara Pintenatului a până când s-a hotărât să își dea demisia și să zboare peste gard tocmai în ograda vecinului ca să își unească destinele cu Roșcatul, tânărul cocoș care nu după mult timp a ocupat un post călduț de conducere?

Nu vă mai aduceți aminte nici de Paraschiva Outoarea, cea mai productivă găină din fermă, care a scăpat de apa clocotită din oala de ciorbă dându-și urgent demisia? Cotcodăsfera a continuat să existe chiar dacă stăpânii s-au schimbat cam des și pe nepusă masă în ultimul timp, dar din fericire acest lucru nu a împiedicat găinile să își vadă mai departe de viața lor, adică să facă ouăle la timp și să scormonească după râme, delicatesele lor preferate. Dar să nu credeți că viața găinilor din Cotcodăsferă este una extrem de simplă, pentru că în nici un caz nu este așa. În continuare vă voi povesti câte ceva ca să vedeți că așa este…

De exemplu, nu trece o zi fără o ceartă între Pestrița și Crestata, vecine de cuibar cam de un an de zile. Ele fac parte din tagma outoarelor de elită și sunt foarte apreciate de stăpânul actual și poate că între ele este o întrecere acerbă și totodată productivă, sau poate că se ciondănesc doar ca să nu se plictisească stând toată ziua pe cuibar, cine mai știe?! Adevărul este că ele sunt foarte bune prietene și își povestesc una alteia fiecare amănunt din viața lor dar se întâmplă destul de des ca ideile lor să nu coincidă și atunci începe cearta care durează câteodată și câteva ore bune, spre deliciul găinilor din cuibarele vecine.

Vreți să vă povestesc câteva amănunte picante și despre cocoșii de la fermă? Din păcate sunt cam puțini în comparație cu numărul găinilor din Cotcodăsferă, dar cu toate acestea ei fac față cu brio tuturor sarcinilor zilnice și câteodată mai dau iama și în găinile din curtea vecină, a lui moș Gheorghe, și asta numai așa, ca să-i facă în ciudă Roșcatului, cel care nu demult le-a suflat de sub nas (cioc) pe Moțata, mult iubita și adorata lor puicuță cu pene minunat colorate pe care nu au avut ocazia să o calce vreodată.

Sunt sigură că nu va trece mult timp și ostilitățile vor înceta iar cocoșii cârcotași vor uita de existența Moțatei pentru că de câteva zile în ferma lor și-a făcut apariția o găinușă cu pene negre și creasta roșie ca focul. Ciudat este că nimeni nu știe de unde a venit și mulți se miră că nu a fost nevoită să depună cerere la Biroul Locativ pentru a primi un cuibar pentru că i-a și fost repartizat imediat, unul comod chiar în dimineața în care a apărut în ogradă. Toate celelalte găini cotcodăcesc nemulțumite când o văd și de câteva ori a scăpat ca prin urechile acului cu penele nesmulse și cu creasta intactă. Să fie vorba de gelozie sau invidie? Nu am auzit de așa ceva, mai ales când vine vorba de găini, dar cine știe ce o fi în mintea lor? Poate le deranjează faptul că Negruța nu a catadicsit să facă nici măcar un amărât de ou de când a sosit în ferma lor și nici să își murdărească ghearele cu pământ scormonind după râme? Dar de ce să facă așa ceva în rând cu celelalte găini, când e mai comod să stea liniștită în cuibarul ei confortabil, să își aranjeze cât mai frumos penele și să își privească pe rând ghearele frumos lăcuite? Câteodată chiar îmi este milă de ea pentru că de multe ori aceste activități o epuizează foarte mult. Când nu mai suportă plictiseala și tăcerea devine apăsătoare, ea părăsește confortul cuibarului și pleacă la plimbare prin ogradă, cu toate că este cam riscant. În orice moment poate da nas în nas (cioc în cioc) cu vreo găină ursuză care nu are chef și nici timp de taclale sau cu vreun cocoș cu penele înfoiate care are chef de….altceva, nu de povești siropoase.

Viața Negruței este una simplă și lipsită de griji, fără prea mari bătăi de cap. Deocamdată! Cine știe ce va fi mâine? Sper să nu îi spună cineva că ori pune gheara la treabă ori o așteaptă oala cu apă clocotită în care plutește un morcov și o ceapă, că nu știu zău pe unde va scoate cămașa (adică penele)!

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.