Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Viitorul spațiilor de stocare

Viitorul spațiilor de stocare

Asistam la o evoluție uimitoare a device-urilor și a serviciilor de stocare a datelor. Dar oare cum va arata viitorul? Cum vom stoca datele peste câțiva ani? Tu ce alegi: HDD-urile externe, stick-urile de memorie sau serviciul Cloud? – așa sună provocarea lansată de Azerty pentru această probă și fără să stau prea mult pe gânduri voi răspunde că viitorul aparține fără nici o urmă de îndoială serviciului Cloud computing și o să vă explic în cele ce urmează care sunt motivele care mă determină cred și să susțin cu tărie acest lucru.

Pentru a explica mai bine de ce prefer acest concept relativ nou în detrimentul celorlalte medii și dispozitive clasice de stocare a datelor, voi începe cu a vă spune o mică poveste despre bătrânul meu laptop care de ceva timp a început să nu mă mai asculte și să devină din ce în ce mai leneș deoarece pornește mult mai greu decât la început și doar după câteva minute începe să dea semne de bunăvoință și funcționeză la capacitatea lui normală, ceea ce mă cam enervează. Adevărul este că de mult timp ar fi trebuit să îl formatez și să instalez din nou sistemul de operare, dar tot am amânat să fac această operație drastică. M-am gândit că încă nu este cazul să fac asta și am încercat să îl ajut puțin dezinstalând câteva programe de care nu mai aveam nevoie și ștergând câteva fișiere stocate pe hard de care mă puteam lipsi. Toate aceste operații s-au dovedit până la urmă a fi inutile, pentru că nu am reușit să rezolv problema. Adevărul este că am foarte multe fișiere stocate pe hardul intern de care chiar nu am nevoie în fiecare zi și pe care le-aș putea muta în altă parte, pe un CD, un memory flash, sau chiar un hard extern, de exemplu. Dar cu toate că aceste dispozitive clasice de stocare sunt folosite de foarte mulți oameni, eu nu le prefer în mod deosebit și o să vă explic și de ce:

O metodă des întâlnită pentru salvarea și stocarea datelor în format digital este CD-ul (compact disc) care a fost creat inițial pentru înregistrările audio. Aceste este de fapt un disc optic deoarece procedeul de înregistrare și redare  este bazat pe utilizarea unui fascicul de lumină laser focalizat. Un CD are o capacitate de 650 MB, care este mică în comparație cu a unui DVD (Digital Video Disc), care poate înmagazina până la 4,7 GB de informație. Aceste două dispozitive sunt indicate pentru stocarea datelor pentru o perioadă foarte mare de timp, dar sunt vulnerabile și uneori greu de citit atunci când suprafața acestora este deteriorată și informațiile se pierd, nemaiputând fi recuperate. Deși în urmă cu câțiva ani foloseam în mod constant așa ceva pentru a salva filme, muzică și fotografii, acum nu mai mi se pare a fi o soluție viabilă și de foarte mult timp nu am mai inscripționat un CD sau DVD.

O altă modalitate de stocare a informației digitale este folosirea unui memory stick, care este ușor de utilizat, are dimensiuni reduse, are o portabilitate mare și este rezistent la șocuri mecanice. Acesta este un dispozitiv electronic care a devenit foarte popular în ultimii ani înlocuind în totalitate discheta și care cât de curând va face ca CD-ul să devină ceva inutil. Are o memorie flash cu acces aleator care este nevolatilă și care poate ștearsă sau reîncărcată cu date, iar capacitatea unui astfel de dispozitiv poate ajunge până la 2 TB (produs de Industrial Technology Research Institute în colaborare cu specialiștii de la compania Transcen). Sincer, mi-ar plăcea să am un stick cu o memorie așa de mare, cu toate că nu aș ocupa decât o mică parte din ea cu fișierele mele, dar nu aș zice nu nici unuia cu o memorie mai mică, de numai 64 GB. În prezent folosesc stick-ul numai când am nevoie să transfer diferite fișiere de pe un computer pe altul și în nici un caz pentru stocarea și păstrarea acestora.

Cred că depozitarea datelor digitale pe un HDD extern este o soluție viabilă și la îndemâna oricui și oricând aș alege să folosesc așa ceva în detrimentul unui CD sau un stick. Dacă m-aș hotărî să cumpăr așa ceva în mod sigur aș alege unul dintr-un magazin online care să aibă capacitatea de 2000 Gb, să se conecteze prin USB și să fie cât mai mic și cât mai ușor pentru a transfera pe el toate fișierele ce le am pe hardul laptop-ului meu și să îmi mai rămână spațiu suficient pentru a salva tot ceea ce vreau în viitorul apropiat. Unul exact pe gustul meu ar fi modelulWestern Digital My Passport 2TB USB 3.0  care are o capacitate de 2000 Gb, dimensiunile de 111 x 82 x 21 mm, greutatea de numai 0,23 Kg, interfața este USB 3.0 și se alimentează la USB. Datorită dimensiunilor mici și a capacității mari de stocare acesta este dispozitivul pe care l-aș alege în detrimentul CD-ului sau a stick-ului.

Cloud computing este un concept relativ nou care este un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date bazate folosind mediul web. Un număr foarte mare de companii din toată lumea dar și din țara noastră au început să implementeze cloud computing, sisteme de analytics şi  alte soluţii smarter computing pentru a-și dezvolta organizaţiile. Dar această tehnologie (impropriu spus) sau mai bine zis modalitate de stocare a informațiilor, nu este accesibilă numai companiilor și organizațiilor mari, ci și utilizatorului obișnuit. Oare câți dintre cei care citesc acest articol nu a folosit măcar unul din următoarele servicii: Google Drive, DropBox, SugarSync, Insync, LogMeIn Cubby , Apple iCloud , SkyDrive , Mozy Stash , SpiderOak , LiveKive , Wuala, Box , Syncplicity? În timpul cât am scris acest articol am configurat Google Drive și până acum sunt foarte mulțumită pentru că am la dispoziție un spațiu mare de stocare pe serverele Google (5 GB gratis și până la 16 TB cu plată) unde pot depozita în siguranță fișierele mele pe care le pot accesa și modifica de pe orice calculator, laptop, tabletă sau telefon cu condiția ca acestea să fie conectate la internet.

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus eu am folosit deja 4,03 Gb din spațiul free și cred că am depozitat aproximativ 15% din fișierele ce le am pe laptop-ul meu și următoarea operație va fi bineînțeles aceea de ștergere definitivă a acestora de pe hardul intern. Sincer, mie îmi place foarte mult acestă modalitate de stocare a informațiilor pentru că pot renunța liniștită la CD,  stick sau chiar HDD extern. Este simplu de configurat și de folosit și, fie vorba între noi, chiar dacă am folosit aproape tot spațiul de stocare oferit de google drive, nimic nu mă oprește să cumpăr mai mult sau pur și simplu să îmi mai fac alt cont google și să îmi creez încă un disk virtual pe care să îmi depozitez gratuit restul de fișiere sau să îmi fac cont pe unul din celelalte servicii de aceste gen pe care le-am enumerat mai sus care oferă un spațiu de stocare free mult mai mare. În ceea ce privește securitatea datelor mele nu cred că am de ce să îmi fac griji și chiar nu mă gândesc că cineva ar putea avea acces la contul meu, poate numai dacă eu doresc acest lucru sau din neatenție facilitez accesul persoanelor străine. Totuși, pentru a avea certitudinea că în orice moment și în orice condiții pot accesa fișierele de care am nevoie le voi stoca totuși și pe câteva DVD-uri cu toate că nu prea agreez această metodă, dar din păcate nu am încă un hard extern iar stick-ul care îl mai am are o capacitate mică, de numai 4Gb, care este insuficientă.

Probabil că în următorii câțiva ani oamenii vor utiliza în paralel stick-ul, hardul extern și serviciile cloud computing pentru a-și stoca și proteja fișierele importante și nu se vor renunța brusc la primele două în favoarea celui de al treilea, care este fără doar și poate, cea mai bună soluție pentru așa ceva. Poate că peste o sută de ani dispozitivele de stocare a informației vor fi mult mai performante și mai mult ca sigur că acestea vor avea o dimensiune foarte mică și vor oferi o capacitate de depozitare mult mai mare mare comparativ cu cele disponibile în prezent (memory flash sau hard disk). Eu îmi imaginez un asemenea dispozitiv ca fiind un disc foarte subțire, transparent și maleabil care se va putea lipi de tâmplă, iar accesul la datele stocate se va face pe bază de amprentă digitală, printr-o simplă apăsare în mijlocul discului. De asemenea mai cred că serviciile de cloud computing vor fi ceva de domeniul trecutului, așa cum este discheta magnetică de 3 1/2 inch în prezent, pentru că toate datele digitale disponibile vor fi stocate într-o enormă bibliotecă virtuală globală la care orice om va avea acces instant doar folosind puterea gândului.

Sursă foto: azerty.ro, microassist.com

 

 

 

Facebook Comments

About Mihaela

2 comments

  1. Te deranjează faptul că rata de transfer la un hard disk extern conectat pe USB e vizibil mai mică decât la un HDD intern conectat pe SATA? O să se rezolve și asta: a sosit în târg USB 3.0. Nu numai că este muuuult mai rapid, dar este și compatibil cu vechile dispozitive USB 2.0. Specificația SuperSpeed din USB 3.0 prevede o viteză maximă de 4800Mbps spre deosebire de cei 480Mbps oferiți de USB 2.0, cel introdus în 2002 și pe care-l avem cu toții prin compurile noastre (sper din tot sufletul că nu mai are nimeni USB 1.1, cu cei dureros-de-puțini 12Mbps ai săi). Binefacerile lui USB 3.0 vor fi cel mai mult apreciate când avem de transferat cantități mari de date către sau dinspre dispozitive care ar fi capabile de mai mult decât cei 480Mbps ai lui USB 2.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.