Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Un magazin online necesar tuturor

Un magazin online necesar tuturor

O nouă provocare vine de acestă dată de la sponsorul Spring Shop și nu pot rezista tentației de a răspunde printr-un articol, deși proba aceasta este opțională. Oricum ar fi, mie îmi place pentru că îmi pune imaginația la încercare pentru că trebuie să mă gândesc la o utilitate neconvențională de folosire a unui magazin online. Am o idee despre cum aș folosi într-un mod inedit un magazin online dacă aș avea unul făcut cu ajutorul unui web site specializat în crearea de magazine online și chiar m-am gândit la ceva mai

puțin întâlnit și anume un fel de simbioză între comerț, servicii, închirieri online, prestatori de servicii și clienți. Principala activitate ar fi cea de prestări servicii și magazinul online va avea o bază de date foarte mare care va cuprinde informații detaliate despre activitatea, felul serviciilor și onorariile membrilor înscriși – cei care sunt dispuși să presteze servicii către populație prin intermediul magazinului online – în funcție de pregătirea și experiența lor. De asemenea m-am gândit că nu ar fi rău să existe și o secțiune destinată închirierii de aparate, utilaje și altele de acest gen care sunt folosite în special de categoriile de specialiști care oferă diverse servicii și care sunt înscriși în baza de date a magazinului. Vă voi explica mai târziu despre ce anume este vorba când voi descrie detaliat fiecare secțiune a magazinului online imaginat de mine.

Poate la prima vedere veți spune că nu este o idee originală și că ați mai întâlnit magazine online, website sau altceva de genul acesta care îmbină vânzarea de produse cu oferta de servicii și închirierea, dar la ce m-am gândit este diferit în cea mai mare parte și mai greu de realizat, dar nu imposibil. Înainte să mă apuc să scriu acest articol am „testat piața” și am pus câteva întrebări câtorva potențiali viitori clienți ai magazinului meu. Trebuie să recunosc că cei chestionați de mine au fost cam reticenți la ideea mea, dar au recunoscut că este interesantă și că poate peste zece sau douăzeci de ani aceasta va avea un succes garantat. Eu nu sunt de aceeași părere și cred că ținând cont că activitatea e-comerț s-a dezvoltat foarte mult și într-un ritm rapid în ultimii ani, cred că cei vizați de mine ar trebui să fie mai puțin reticenți și să se gândească și la alte modalități de a face rost de clienți și să nu mai fie robii practicilor demodate, care vor dispărea peste câțiva ani.

Dar mai bine ar fi să vă spun despre ce este vorba. Inițial m-am gândit la un magazin online care ar avea doar două mari categorii, cea dedicată serviciilor prestate de topografii autorizați să efectueze lucrări de specialitate în domeniul topografiei, geodeziei și cartografiei și cea pentru comercializarea aparaturii specifice care este necesară desfășurării activității celor care fac parte din această categorie. Apoi, pe măsură ce ideea începea să prindă formă, m-am gândit că nu ar fi rău să măresc aria de acțiune și să cuprind cât mai multe genuri de prestatori de servicii (notari, avocați, topografi autorizați, arhitecți, instalatori, constructori, instalatori) și până la urmă am mai introdus încă o categorie, ceea a serviciului de închirieri pentru aparatură de specialitate. Structura de bază a magazinului va fi configurată în funcție de aceste mari categorii și apoi împărțită în subcategorii și secțiuni multiple, în funcție de cerere și ofertă.

Ca înțelegeți mai bine ceea ce vreau să spun, am să dau un exemplu. Să presupunem că sunteți o persoană care a hotărât să investească în viitorul lui și al familiei sale, construind o casă. La prima vedere totul pare ușor dar nu este chiar așa, pentru că în primul rând trebuie să cumperi (dacă nu ai deja) o bucată de teren pe care va fi amplasată viitoarea casă și inevitabil trebuie să apelezi la serviciile unui notar. Apoi ai nevoie de tot felul de avize, aprobări și proiecte de care nu te poți ocupa singur și ai nevoie de un arhitect. Partea cea mai grea de abia acum urmează și constă în construcția efectivă a mult visatei case și aici intervine în scenă constructorul care face toată treaba. Când și această etapă ia sfârșit și te pregătești să oftezi mulțumit îți dai seama că încă nu ești proprietarul de drept al casei tale până nu o înscrii în cartea funciară și aici intervine topograful autorizat care face măsurătorile în teren și care întocmește documentația necesară pentru întabulare. Deocamdată mă opresc aici, pentru că în realitate lucrurile sunt mai complicate și asta în mare parte datorită birocrației stufoase. Pentru fiecare etapă ai nevoie de un specialist de genul celor enumerați mai sus și este mult mai ușor să îi găsești pe toți într-un singur loc decât să apelezi la diferite surse neconvenționale de informare, cum ar fi rudele sau prietenii care au trecut printr-o experiență similară și care cu toate că vor fi binevoitori și îți vor recomanda pe cei cu care a colaborat, nu vor putea să îți pună la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie.

Prezentare:

Așa cum am mai spus, acesta va fi împărțit în trei mari categorii: Servicii, Produse și Închirieri. Fiecare din acestea va fi împărțită în mai multe subcategorii în funcție de aria de interes. Vor exista foarte multe filtre care vor fi concepute astfel încât să fie ușor de utilizat și să întoarcă rezultate concrete și va exista o secțiune pentru promovarea colaboratorilor, în cea mai mare parte a producătorilor dar și a celor care prin diferite metode contribuie la promovarea magazinului online. De asemenea, nu cred că ar fi o idee rea implementarea unui forum pentru discuții axate pe diferite teme care au legătură cu activitatea acestui magazin dar și a colaboratorilor și utilizatorilor săi.

În continuare voi explica detaliat fiecare secțiune a magazinului online:

  • Servicii

În această secțiune potențialul client are la dispoziție foare multe informații detaliate despre fiecare membru înscris în categoria sa și va putea să aleagă ceea ce dorește și are nevoie. De exemplu, dacă o persoană nevoie de un topograf autorizat trebuie să  selecteze din meniul din treapta tabul autorizați, județul dorit, un nume și imediat avea acces la multe informații despre respectivul specialist, cu excepția datelor de contact. Informațiile despre activitatea lui sau proiectele la care a participat vor fi afișate detaliat, astfel încât orice potențial client să își poată face o imagine clară despre activitatea acestuia și chiar să facă o comparație între onorariile cerute de acesta și ceilalți din categoria sa cu ajutorul unei filtrări detaliate pe segmente de preț sau pe categorii de lucrări executate. După ce se va hotărî asupra unui topograf va face comanda și după ce va achita magazinului un anumit comision va putea intra în posesia datelor de contact ale respectivului autorizat și va putea lua legătura cu el pentru detalii.

  • Produse

 

Această secțiune va fi dedicată în exclusivitate vânzării de produse care fac parte din mai multe subcategorii și de care, în general, prestatorii de servicii și nu numai, au nevoie de ele pentru ca să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. De exemplu, un constructor are nevoie de multe aparate, unelte electrice (bormașină, freză, motopercusor), dar și de diferite materiale pentru construcții. La fel și topografii: ei au nevoie de stații totale, GPS, nivelmente, computere, imprimante, scanere, materiale de birotică, plottere, dar și de programe speciale cu licență de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Toate acestea le vor putea găsi și comanda în acest magazin online, fără a fi nevoiți să umble prin alte magazine de profil și să piardă timpul. Cei abonați vor avea reduceri semnificative și deoarece prețul unora din produse este foarte mare vor putea cumpăra și cu plata în rate. Oricine ar putea face cumpărături în acest magazin online pentru că oferta va fi una destul de mare și variată.

  • Închirieri

Acestă secțiune va fi dedicată ofertelor de închiriere pe care magazinul online le pune la dispoziția specialiștilor din cât mai multe domenii, dar și oamenilor care au nevoie de aparatură specială sau unelte performante pentru ași desfășura activitatea în bune condiții dar nu au posibilitatea să le achiziționeze. Clientul va avea posibilitatea să închirieze orice gen de aparat dorește pe o perioadă de a zi sau mai multe, în funcție de necesități și de amploarea lucrărilor. Cred că această secțiune va fi mai greu de implementat pentru că presupune achiziționarea de produse care nu se pot pune în vânzare dacă sunt folosite, dar m-am gândit că s-ar putea încheia contracte speciale cu diferiți producători sau comercianți în vederea obținerii acestora la prețuri modice, pentru reclamă și promovare. O altă metodă ar fi posibilitatea închirierii acestor aparate chiar de la specialiștii care nu le mai folosesc din diferite motive.

Profitul unui asemenea gen de magazin online va consta din veniturile realizate din vânzarea produselor, din abonamentele lunare sau anuale încasate de la cei înscriși în baza de date și anume prestatorii de servicii, din comisioanele plătite de clienți pentru a avea acces la cât mai multe informații, din taxele percepute pentru închirierea de aparatură și utilaje, dar și din comisioanele luate pentru afișarea  de bannere publicitare aparținând producătorilor sau comercianților cu care colaborează magazinul.

În concluzie:

Conceptul unui astfel de magazin online este foarte interesant. Din păcate punerea în practică a unei asemenea idei presupune o investiție foarte mare de timp, capital și forță de muncă, iar veniturile nu își vor face apariția a doua zi după deschiderea lui, ci numai peste câteva luni sau chiar un an de zile. Ar mai fi multe de spus, mai ales în ceea ce privește modul de organizare al magazinului și al metodelor de promovare și atragere a comercianților, prestatorilor de servicii dar și a potențialilor clienți, dar asta ar însemna să intru prea mult în detalii.

Notă:

Toate datele (nume, prețuri, tarife) sunt fictive și le-am folosit numai pentru exemplifica și detalia cât mai bine anumite aspecte care țin de organizarea și funcționarea acestui magazin online fictiv.

Am scris acest articol pentru Etapa nr.28 a concursului SuperBlog 2012.

 

 

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.