Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Standul produselor românești

Standul produselor românești

Oare cum ar fi fost copilăria mea dacă rafturile magazinelor nu erau goale iar toate alimentele de bază nu le-am fi primit pe bază de cartelă? În mod sigur ar fi fost mai frumoasă dar poate nu m-aș mai fi bucurat tot așa de mult când primeam o ciocolată. Erau alte vremuri și într-un fel pot spune că am fost norocoasă că am crescut la țară și ai mei nu erau nevoiți să cumpere legume, fructe, carne sau lapte. Îmi plăcea la nebunie să mănânc cireșele, vișinele, perele sau merele direct din pom, pentru că așa erau mai dulci și zemoase.

În anii de după 1989 piața românească a fost invadată de foarte multe produse străine iar noi le preferăm de cele mai multe ori în detrimentul celor autohtone. De ce? Pentru că rafturile magazinelor sunt ocupate în cea mai mare parte de cele străine și foarte rar se întâmplă să găsim un produs românesc rătăcit printre celelalte care sunt frumos ambalate dar pline de conservanți, coloranți și înlocuitori alimentari. La fel s-a întâmplat și cu fructele și legumele. De câte ori vi s-a întâmplat să cumpărați roșii din import pentru simplul fapt că erau mari și frumoase, sau ați ales castraveții turcești în detrimentul celor românești, ignorând faptul că poate acestea sunt tratate cu cine știe ce chimicale sau pesticide periculoase? Sunt sigură că de foarte multe ori, așa cum mi s-a întâmplat și mie. De multe ori am mers la piață hotărâtă să cumpăr de la țărani legume și fructe autohtone, dar de cele mai multe ori nu am avut norocul acesta pentru că majoritatea tarabelor sunt pline tot de cele aduse din alte țări și în nici un caz nu sunt din gradina casei lor, așa cum mulți dintre ei susțin cu tărie când sunt întrebați despre originea fructelor sau legumelor.

Cu părere de rău trebuie să recunosc că mi-am cam pierdut dexteritatea de a deosebi merele sau roșiile autohtone de cele străine numai după miros, formă sau culoare și mă orientez cum pot, deși nu îmi place. Probabil în toate piețele din orașe, undeva pe margine, ați văzut și voi băbuțele gârbovite care vând câteva mere, vinete sau morcovi, toate mici și pline de pete și de la prima vedere ați fost siguri că sunt din grădina lor mică și muncită cu multă sudoare. Mi s-a întâmplat ca de multe ori să cumpăr de la ele, mai mult ca să le ajut, nu că aș fi fost încântată de produsele de pe masa lor, cu toate că în mod sigur acestea nu erau stropite cu pesticide și nici injectate cu cine știe ce substanțe menite să le păstreze culoarea și prospețimea luni de zile.

Dar acum mă întreb, aceasta este oare singura soluție de a ajuta producătorii autohtoni? Eu zic că nu! Sincer, prefer să cumpăr produse românești dar să fie de calitate, să fie frumoase și să aibă gust bun. Da, vreau roșii mari și zemoase, pere galbene și gustoase și cireșe dulci acrișoare care să arate la fel ca cele din import dar să fie românești. De ce sunt așa greu de găsit pe tarabele din piață, ca să nu mai zic de magazine? Pentru că producătorii români se descurcă foarte greu și din păcate subvențiile de la stat sunt în fiecare an tot mai mici. Trebuie să recunoaștem că producția din țara noastră a scăzut îngrijorător de mult în ultimii ani și datorită faptului că importul de legume, fructe și alte produse alimentare a crescut foarte mult și piața a fost invadată de astfel de produse care arată foarte bine în comparație cu ale noastre dar care sunt  lipsite de savoare.

Pentru a veni în ajutorul producătorilor autohtoni, real,- Hypermarket România a demarat începând cu data de 11.11.2012, în toate cele 24 de magazine din țară, «Standul produselor românești» care constă în în amenajarea în fiecare magazin a unei zone de vânzare pentru produsele de aparțin producătorilor români de legume și fructe. Aceste zone sunt semnalizate prin utilizarea de elemente grafice care conțin harta și tricolorul românesc pentru a ajuta cumpărătorii să identifice mai ușor standul cu produse românești. De asemenea, este planificat ca în fiecare lună să se promoveze în fața clienților producătorii locali care furnizează produse lanțului de magazine Real, ajutând astfel la creșterea notorietății acestora în rândul cumpărătorilor.

„Prin lansarea «Standului produselor românești», proiect susținut de Ministerul Agriculturii, contribuim la consolidarea strategiei pe care ne-am propus-o privind încurajarea dezvoltării producătorilor locali, cu precădere  în sectorul de legume și fructe, unde aprovizionarea din piața internă este încă deficitară. Dar dacă îți propui să găsești soluții, orice problemă este rezolvabilă: noi am căutat producătorii locali, le-am prezentat planurile și proiectele noastre, am ajuns la concluzia ca o colaborare ar fi în avantajul tuturor, mai cu seamă al consumatorilor și am bătut palma. Cu siguranță, nu ne vom opri aici, mai ales că rezultatele de până acum sunt mai mult decât încurajatoare iar deviza noastră este „creștem împreună cu partenerii noștri”  – Michel Lamoot director general, real,- Hypermarket România.

Această inițiativă nouă este lăudabilă și nu trebuie să uităm că face parte din amplul program «Produceți românește, vindem românește» lansat de către real,-Hypermarket  în anul 2010. Prin derularea acestuia Real dorește să ofere clienților săi  un sortiment cât mai bogat de produse autohtone de cea mai bună calitate, iar producătorii și furnizorii locali să aibă posibilitatea de a-și desface mărfurile într-una dintre cele mai extinse rețele comerciale prezente pe piață, în condițiile puse la dispoziție de facilitățile comerțului modern. Motivele pentru care ar trebui să cumpărăm produse autohtone sunt multe, dar voi enumera doar câteva: știm ce consumăm, descoperim gusturile și tradițiile culinare locale, încurajăm producătorii locali, susținem economic regiunea în care locuim, mâncăm și trăim sănătos și nu în ultimul rând, încurajăm istoria regiunii și creăm amintiri în conștiința locală. Felicitări pentru inițiativă și la cât mai multe de genul acesta!

Sursă foto : real-hypermarket.ro, satulmaderat.uv.ro, retail-fmcg.ro

Am scris acest articol pentru Etapa nr.26 a concursului SuperBlog 2012.

 

 

 

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.