Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Print versus online

Print versus online

Dacă în urmă cu câțiva ani de ani trebuia să caut orice gen de informație de care aveam nevoie în cărți, reviste și publicații de orice fel, pe care eram nevoită să le cumpăr sau să le împrumut de la prieteni ori bibliotecă, azi lucrurile stau cu totul altfel. Și eu, la fel ca milioane de oameni de pe întreg pământul, beneficiez din plin de tot ceea ce are de oferit era digitală.

Aproape toate informațiile de care am nevoie se găsesc la un pe internet, clasicele scrisori le-am transformat în mesaje trimise cu ajutorul serviciului de e-mail sau a mesageriei instant iar ca să fiu la curent cu cea ce se întâmplă în țară și în lume prefer să citesc ziarele și revistele online. Totul se află la un click distanță!

Trebuie să recunosc că nu îmi mai aduc aminte când am cumpărat ultima dată un ziar sau o revistă tipărită. Majoritatea acestora au și versiune online, ceea ce este foarte bine, pentru că astfel nu mai este necesar ca hârtia să fie folosită ca suport pentru tipărirea acestora. Eu prefer varianta online pentru că am acces imediat și gratuit la orice fel de știre. Nu cred că ziarele și revistele vor dispărea din cauză că vor rămâne din ce în ce mai puțini oameni care vor prefera să le cumpere, pentru că nimic nu le împiedică să renunțe la forma tipărită și să rămână doar în online, iar sursele de finanțare în astfel de situații nu ar lipsi: abonamente, bannere sau anunțurile plătite și încă multe altele.

Când vine vorba despre cărți, în special cele de literatură, lucrurile se schimbă, în sensul să prefer să țin în mână o carte tipărită și să nu mă lipsesc de plăcerea de a întoarce filă după filă pe măsură ce citesc. Din ce în ce mai mulți oameni, în special tinerii, preferă să folosească e-book reader pentru așa ceva pentru simplul fapt că este mai comod să aibă la îndemână zeci și sute de cărți în format electronic care ocupă un spațiu foarte mic și sunt foarte ușor de accesat și de citit. O singură dată am citit o carte în format electronic, dar asta s-a întâmplat numai din cauză că nu am găsit-o în librării și doream foarte mult să o citesc. Dar nu mi-a plăcut pentru că a lipsit plăcerea lecturii și totul a fost mecanic.

Nu am mai scris și trimis o scrisoare sau o felicitare clasică de foarte mult timp, probabil de când am aflat că pot trimite mesaje oricui vreau folosind serviciul de e-mail. Este mai simplu, gratuit, iar mesajul ajunge foarte repede la destinatar, aproape instant. Când vine vorba despre job, datele problemei se schimbă, pentru că metoda clasică este varianta agreată când este vorba de corespondență. Oamenilor trebuie să li se răspundă în scris la cererile lor dacă nu au cerut în mod expres că vor să primească răspunsul la adresa lor de e-mail. Și sunt puțini care solicită acest lucru, cu toate că mă îndoiesc că nu ar avea una personală sau chiar de servici.

Cu toate că preferințele mele se îndreaptă din ce în ce mai mult spre online, totuși nu pot spune că de mâine pot renunța liniștită la imprimantă pentru că nu este așa. Dacă acasă folosesc foarte rar așa ceva, nu același lucru se întâmplă și la servici. Activitatea mea zilnică nu se poate desfășura fără computer, imprimantă, fax, telefon, scaner sau copiator. Toate sunt esențiale și au un rol important, fie că îmi place sau nu. Cu toate că s-au făcut pași importanți pentru ca întreaga activitate a instituției să se desfășoare online, încă nu s-a ajuns la performanța de a nu se mai folosi deloc hârtia. Schimbările se fac din mers pentru că  trebuie implementate multe programe, semnăturile digitale, trebuie schimbată legislația și nu în ultimul rând mentalitatea oamenilor.

La birou avem două imprimante laser performante care fac față cu brio la cantitatea mare de hârtie tipărită în fiecare zi și o multifucțională HP care se poate folosi ca fax, imprimantă, scaner și copiator. Cu toate că încă mai funcționează cred că i-a venit timpul să fie schimbată pentru că este foarte veche și face cu greu față solicitărilor la care este supusă în fiecare zi. Dacă mi s-ar da mână liberă să aleg una nouă, mai mult ca sigur că voi studia în primul rând ofertele și promoțiile din online. Un bun exemplu este magazinul Azerty care are foarte multe oferte pentru multifuncționale. Mi-au atras atenția promoțiile HP și sunt sigură că cea mai bună alegere ar fi multifuncționala HP LaserJet M5035 pentru că poate îndeplini funcțiile de imprimantă, scaner, copiator și fax, tehnologia de printare este laser iar tipul monocrom, se poate conecta la PC prin port USB, are un procesor de 460 MHz iar capacitatea memoriei este de 256 MB. Alte caracteristici tehnice importante ar fi:

  • Imprimanta – formate de printare A3, A4, A5, B4, B5, viteza de printare este de 35 ppm;
  • Scanerul – tip Flatbed, rezoluție optică 600 dpi, rezoluția digitală 1200 dpi;
  • Copiatorul – viteza de copiere 35 cpm, rezoluția 600 dpi, suportă o copiere multiplă de 100;
  • Faxul – auto redial, memorie 100, viteză modem 33.6 Kbps.

Această alegere nu este una făcută la întâmplare pentru că am studiat cu atenție toate modelele de pe site și sunt sigură că aceasta ar fi cea mai bună opțiune din toate punctele de vedere și nu am uitat nici de raportul calitate/preț care este unul foarte bun, comparativ cu cel al altor produse similare care se găsesc în acest magazin online sau în altele de același gen.

Cu toate că teoria unanim acceptată este că în viitor printul va dispărea fiind înlocuit în totalitate de online, eu cred că vor mai trece mulți ani până acest lucru se va întâmpla. Adevărul este că încă mai avem nevoie de imprimante, scanere, copiatoare și fax-uri performante pentru a ne desfășura activitatea. Încă se mai tipăresc ziare, reviste sau cărți poate pentru că încă mai sunt copaci de tăiat. Dar pentru cât timp? Aceasta este realitatea, cel puțin deocamdată! Eu sper că totul se va schimba și tot mai mulți oameni vor conștientiza că viitorul aparține mediului online.

Sursă foto și animație: azerty.ro

Am scris acest articol pentru Etapa nr.19 a concursului SuperBlog 2012.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.