Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Echilibrul dintre serviciu și viața extraprofesională

Echilibrul dintre serviciu și viața extraprofesională

Când am citit cerința probei propuse de TMI (Time Manager International) mi s-a părut foarte dificil de abordat deoarece niciodată nu am participat la vreun curs de genul cărora le organizează această firmă care are o bogată experiență în domeniu, încă din anul 1975. Uneori este destul de dificil să scriu un articol numai folosindu-mă doar de informațiile găsite pe internet și chiar mă întrebam cum se desfășoară un astfel de curs, pe ce anume se pune accentul, ce metode de predare folosesc trainerii și de ce materiale dispun. Ideal ar fi fost să particip la un asemenea curs și apoi să scriu articolul, nu? Deși nu s-a întâmplat în proporție de 100% chiar așa, pot spune că de data aceasta norocul mi-a surâs și la sfârșitul acestei săptămâni am

participat împreună cu mai mulți colegi la un curs in-company despre managementul stresului și comunicarea organizațională. Ar fi fost prea frumos (cel puțin pentru mine) ca firma organizatoare să fie chiar TMI, dar este vorba despre una similară din Timișoara. Sincer, eu m-am bucurat de la început că voi putea participa pentru că astfel aveam ocazia să îmi satisfac curiozitatea și să obțin răspunsuri la cât mai multe din întrebările mele. Ieri a fost a doua și ultima zi de curs și pot spune că sunt foarte încântată pentru că am conștientizat multe aspecte pozitive dar și negative din viața mea profesională și particulară pe care până acum le-am ignorat sau chiar dacă știam că ele există nu le-am dat prea mare importanță, considerându-le minore.

Lucrez de foarte mulți ani (mai precis din 1998) într-o instituție căreia de-a lungul timpului i-a fost schimbată de mai multe ori denumirea și a fost pasată de la un minister la altul, nu pentru că atribuțiile și activitatea acesteia nu ar fi fost importante și nu ar fi adus un venit substanțial la bugetul de stat, ci dimpotrivă. Poate veți spune că nu este important acest aspect, dar pentru noi cei din sistem are o importanță foarte mare. De la an la an atribuțiile și domeniile de activitate au fost extinse și ca urmare numărul sarcinilor ce revin fiecărui angajat a crescut semnificativ. Complexitatea lucrărilor, termenele stricte, rapoartele urgente și detaliate, volumul mare de muncă, profesionalismul, devotamentul și implicarea totală sunt numai câteva cuvinte care caracterizează substanțial munca din instituția noastră.

Eu îmi desfășor activitatea în Compartimentul Juridic și Relații cu Publicul, considerat a fi linia întâi a frontului. Poate că exagerez puțin, dar chiar nu este ușor să lucrezi cu oamenii din afară dar și să fii puntea de legătură dintre celelalte compartimente și servicii din instituție. Am nevoie de nervi de oțel, multă stăpânire de sine, calm, răbdare și multă energie pentru a îndeplini toate sarcinile unei zile de lucru. De multe ori mi s-a întâmplat să rămân la birou după orele de program ca să pot duce la bun sfârșit tot ceea ce aveam de făcut. Au fost zile când eram prea obosită ca să mai stau peste program și îmi luam de lucru și acasă. Vroiam astfel să pot avea grijă și de familie dar și să-mi duc la bun sfârșit și sarcinile de servici. Recunosc că nu întotdeauna am reușit să le fac pe amândouă așa cum am dorit, adică foarte bine. Nu cred că am ajuns vreodată la performanța de a realiza un echilibru perfect între serviciu și viața extraprofesională. De cele mai multe ori balanța a înclinat spre îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în detrimentul vieții de familie, dar niciodată nu s-a întâmplat invers. Din fericire am avut grijă ca aceasta să nu se încline prea mult într-o parte, ducând astfel la un dezechilibru foarte mare.

Dacă stau bine și mă gândesc cred că sunt genul de om care este mulțumit că are un loc de muncă bun și care face tot posibilul să își ducă la îndeplinire bine și la termen toate sarcinile primite. Îmi place ceea ce fac, dar activitatea mea presupune foarte multă rutină pe care o urăsc. Din fericire din când în când mai primesc și alte sarcini care sunt o provocare pentru mine, cum ar fi testarea unei platforme noi de lucru care urmează a fi implementată în vederea descoperirii punctelor vulnerabile și a disfuncționalităților sau realizarea, întreținerea și actualizarea cu informații noi a paginii web a instituției. Îmi plac genul acesta de activități care nu lasă loc rutinei pentru că sunt o provocare pentru mine și îmi stimulează simțul critic și analitic, dar și imaginația într-un mod constructiv. Niciodată nu mi-am dorit să ocup un post de conducere pentru că nu îmi plac genul de responsabilități și sarcini care vin la pachet odată cu funcția. Deși îmi place să lucrez în echipă știu că nu am abilități de coordonator sau conducător ci mai degrabă de inovator și implementator de proiecte.

Sursă foto: www.cariereonline.ro

Revenind la echilibrul între viața de la servici și cea extraprofesională, ce aș putea să mai spun? Ideal ar fi ca odată terminat programul de lucru să mă pot rupe total de problemele de la birou și să nu mă mai preocupe decât familia și prietenii, dar nu întotdeauna este posibil. Pentru mine și familia mea este foarte importantă siguranța materială pe care o asigură serviciul meu și nu vreau să renunț la așa ceva doar pentru simplul fapt că uneori se mai întâmplă să muncesc peste orele de program la birou sau acasă. Sunt conștientă că vremurile când erai sigur că vei ieși la pensie din aceeași firmă de unde te-ai angajat prima dată au apus de mult și de asemenea îmi dau seama că oameni mai tineri decât mine, cu multă energie de muncă și fără obligații familiale vin puternic din urmă. Pentru a ține pasul cu ei eu trebuie să investesc mai mult timp pentru a fi la curent cu tot ceea ce este nou în domeniu, să învăț să utilizez programe adiacente menite să îmi ușureze munca și să fac cât mai multe cursuri de perfecționare, dacă este posibil.

Din fericire nu sunt genul de angajat workaholic pentru că îmi rămâne destul timp într-o zi pentru a avea grijă de familie și de a-mi satisface micile mele plăceri care mă deconectează cu succes de la problemele de servici. Sunt pasionată de tot ce ține de IT și de mediul online, câteodată mai cochetez cu web designul și de trei ani de zile pot spune cu mândrie că sunt posesoarea acestui blog care a fost și încă mai este o provocare pentru mine. Cu ajutorul lui am reușit să îmi depășesc limitele, să fac multe lucruri despre care înainte credeam că nu sunt capabilă și mai ales să cunosc oameni care au pasiuni și interese comune.

În încheiere:

Numai simplul fapt că am scris acest articol mi-a oferit ocazia de a face o analiză destul de amănunțită și de a conștientiza  ce este important și prioritar în viața mea și de asemenea de a încerca să găsesc metode eficiente menite să mă ajute ca să îmi perfecționez munca, să reduc timpul alocat fiecărei sarcini primite și astfel să elimin cât mai mult posibil folosirea timpului meu liber pentru soluționarea problemelor de la servici.

Un mic sfat:

Urmăriți filmul de mai sus ca să vă faceți o părere și dacă aveți ocazia sau posibilitatea să participați la un curs de genul celor organizate de TMI  România nu ezitați să faceți acest lucru pentru că veți avea numai de câștigat!

Am scris acest articol pentru Etapa nr.12 a concursului SuperBlog 2012.

Facebook Comments

About Mihaela

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.