Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Alegerile fac parte din viața noastră

Alegerile fac parte din viața noastră

Fie că vrem sau nu, alegerile fac parte din viața noastră. Poate că ar fi mai ușor să trăim fără să fim nevoiți ca în fiecare să facem în fiecare zi o mulțime de alegeri, dar atunci viața nu ar mai avea sens și nici farmec, am fi niște marionete lipsite de voință și sentimente. Am fi îmbrăcați toți la fel, am mânca același fel de mâncare, am avea același model de mașină, de telefon sau laptop. Nimeni nu ar mai râde, cânta sau iubi. Nu ne-ar mai interesa dacă plouă sau ninge sau dacă soarele strălucește. Ce sens ar mai avea totul?

Ca să faci o alegere trebuie să existe un motiv, o necesitate sau o dorință. Să luăm un exemplu: Achiziționarea unui laptop. Nimic mai ușor la prima vedere, dar nu este așa. Nu este de ajuns să îți spui seara: gata, mâine dimineață merg și cumpăr un laptop și chiar nu mă interesează prețul, culoarea sau producătorul. Trebuie să știi exact ceea ce vrei înainte de a face pasul decisiv, iar ca să te informezi despre ceea ce vrei nu este greu, mai ales că internetul este o sursă inepuizabilă de informații la îndemâna oricui, care sunt foarte ușor de găsit.

Mai întâi de toate nu te gândi că vrei un laptop Dell ci întreabă-te la ce îți este necesar un asemenea device. Ești un gamer înrăit care nu vrea să piardă nici un moment propice pentru a se juca sau poate că ești un blogger de succes căruia îi place să scrie articolele în cafeneaua preferată? Sau poate că ești un om de afaceri de succes care are nevoie de așa ceva la întâlnirile cu clienții sau partenerii? Da, chiar ai nevoie de un laptop!

Trebuie să ții cont că dacă ești dispus să învestești puțini bani vei achiziționa un laptop depășit tehnologic, un model slab de care nu vei fi pe deplin satisfăcut. Mai bine investește mai mult într-unul performant care va putea face față tuturor solicitărilor la care va fi supus în următorii 2 sau 3 ani.

Mulți oameni nu se descurcă singuri când trebuie să se hotărască ce configurație ar dori să aibă laptopul și de obicei cer ajutorul unui prieten care este mai priceput, caută informații pe internet sau pur și simplu aleg un model care li se pare lor că ar avea cea mai bună configurație. Eu te sfătuiesc să nu te arunci cu capul înainte și să alegi orice, pentru că trebuie să ții seama de mai multe lucruri: procesorul, memoria RAM, bateria, ecranul, rezoluția și sistemul de operare. Pentru a alege o configurație optimă trebuie să știi sigur la ce vei folosi laptopul.

  • pentru vizionarea de filme este indicat un procesor Intel Core i3, rezoluție full HD , placă video nVidia GeForce GT 525M și neapărat port HDMI pentru conectarea la televizor.
  • dacă ești pasionat de jocuri trebuie să ții cont în primul rând de procesor care trebuie să unul destul de puternic (Intel Core i5), de memoria RAM care trebuie să fie de minim 4Gb cu posibilități de upgrade până la 8Gb sau chiar 16 Gb (pentru jocuri noi cu cerințe mari de sistem) și nu în ultimul rând de placa video și cea mai indicată ar fi nVidia GeForce GT 540M.
  • dacă trebuie să folosești programe specializate și complicate cu cerințe mari de sistem, indicat ar fi un procesor Intel Core i7, o memorie RAM mai mare de 4Gb, hard disk cu o capacitate de peste 500 Gb și o placă video dedicată mai mare de 1Gb.

Părerea mea este că dacă vrei să ai un laptop te gândești în primul rând la posibilitatea de a te deplasa cu el oriunde și de a-l folosi cât mai mult timp și de aceea trebuie să ții cont în primul rând de greutatea, de dimensiunea și de bateria care trebuie să asigure o autonomie cât mai mare. Cele mai multe modele au o greutate de cuprinsă între 1Kg și 2 Kg, în funcție de dimensiunea ecranului și de materialul din care este realizată carcasa, iar cele mai multe baterii rezistă între 4 și 6 ore.

Nu este deloc dificil să faci o alegere bună în ceea ce privește sistemul de operare. Majoritatea comercianților pun la dispoziția cumpărătorilor laptopuri cu sistemul de operare Windows (7 sau Vista) instalat sau în cazul în care acesta lipsește mai întâlnim Free Dos sau Linux.

În ceea ce privește design-ul, alegerea îți aparține în totalitate, dar trebuie să te gândești că deși majoritatea laptopurilor au carcasă neagră din plastic tu trebuie neapărat să cumperi unul la fel. Nimic nu te reține să spargi tiparele și să alegi ceva deosebit, îmbinând astfel utilul cu plăcutul.

Am ales să vorbesc la sfârșit despre acest aspect pentru că eu cred că marca unui laptop trebuie aleasă după ce te-ai hotărât pentru ce anume vrei să îl folosești, în funcție de preț și configurație. Există modele de la diverși producători care au aceeași configurație, aproximativ același design dar la care prețul diferă foarte mult. Tot ceea ce mai rămâne de făcut este să cauți modelul care te satisface din toate punctele de vedere.

Acum urmează partea cea mai ușoară și anume achiziționarea mult doritului laptop. Ai două variante: să colinzi prin magazinele de specialitate din oraș până reușești să găsești ceea ce ți-ai propus sau să optezi pentru magazinele online. A doua variantă mi se pare cea mai indicată pentru că oferta este bogată și variată. Concurența între magazinele online este mare și fiecare din ele au oferte, reduceri și promoții de care poți beneficia. Trebuie să pornești la vânătoare înarmat cu multă răbdare. Singurul dezavantaj pe care îl au magazinele online este faptul ca nu poți testa produsul pe care vrei să îl cumperi și trebuie să mergi pe încredere. Dacă ești mai suspicios din fire și vrei cu tot dinadinsul să butonezi puțin viitorul tău laptop înainte de a-l cumpăra, magazinele tradiționale îți pot oferi exact ceea ce ai nevoie.

Sper din toată inima că acest articol este unul folositor și că va fi util pentru cei care vor să achiziționeze un laptop, dar nu știu cum să procedeze și de ce criterii trebuie să țină seama pentru a face alegerea perfectă.

Am scris acest articol pentru Etapa nr.6 a concursului SuperBlog 2012.

 

Facebook Comments

About Mihaela

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.