Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Toyota Prius

Toyota Prius

Trăim într-o lume foarte poluată și principalii vinovați suntem noi, oamenii. Aerul pe care îl respirăm este vital și de aceea trebuie să facem tot posibilul ca el să fie cât mai curat. Principalul inamic al purității aerului din marele orașe este smogul fotochimic care este rezultatul arderii în motoarele autovehiculelor a combustibilului care produce oxizi de azot și eliberează hidrocarburi din combustibilii nearși. Primul mare producător de automobile care a întreprins ceva concret în privința reducerii consumului de carburanți și implicit a noxelor emanate de automobile a fost compania japoneză Toyota. Datorită faptului că Toyota nu a fost acceptată în programul pentru Vehi­cule de Nouă Generaţie demarat de americani 1992,

pre­şedintele Eiji Toyoda a lansat propriul plan, Global Car pen­tru Secolul 21, iar în anul 1997 a fost fabricat primul primul automobil hibrid de serie. În 2004 a apărut a do­ua gene­raţie Prius, care avea un design mult îm­­bunătăţit iar perfor­man­ţele dinamice şi de conservare a energiei electrice erau cu mult superioare primei generații. În anul 2009 a venit rândul celei de a treia generații Prius să vadă lumina zilei. Cu motorul de 1,8 litri compatibil Eu­ro 5 având un consum mult mai mic de carburant și cu motorul electric având o putere cu mult sporită, Toyota Prius a devenit un autovehicul complet din toate punctele de vedere și la ora actuală este cea mai bine vândută mașină hibrid în întreaga lume.

Ce reprezintă Tehnologia Hybrid Synergy Drive?

Aceasta este versiunea îmbunătățită a vechiului sistem hibrid Toyota (THS) și îmbină nivelul redus de emisii și consumul scăzut de combustibil cu siguranța și plăcerea de a conduce. Este soluția perfectă pentru cei care doresc să reducă efectele nocive ale noxelor emanate de către mașinile lor asupra mediului înconjurător. Cu un motor pe benzină mai mare de 1,5 litri care funcționează alături de un motor electric mai mic și mai eficient, motorizarea oferă mai multă putere fiind în același timp economică și eficientă. Datorită acestor caracteristici impresionante, în 2010 Toyota Hybrid Synergy Drive® a câștigat titlul Motorul ecologic al anului în cadrul competitiei Motorul International al Anului 2010.

Sursă foto: toyota.ro

Cum vor schimba mașinile hibride regulile industriei auto din întreaga lume?

În ultimii ani producția mondială de mașini noi a depășit impresionantul număr de 40.000.000 unități anual. Această performanță este îngrijorătoare dacă ne gândim la efectele nocive pe care le au mașinile asupra mediului înconjurător. Se preconizează că până la sfârșitul anului 2025 vor fi vândute peste 32.000.000 de mașini ecologice (hibrid, hibrid plug-in, electrice, alimentate cu hidrogen) în întreaga lume, iar dintre acestea cea mai mare pondere (43%) o vor avea mașinile hibrid. Comparativ cu numărul foarte mare al mașinilor dotate cu motoare convenționale, procentul mașinilor ecologice este foarte mic. Datorită faptului că de la an la an numărul mașinilor hibrid crește și din cauză că tot mai mulți producători de renume urmează exemplul Toyota și lansează modele hibride, putem spune cu siguranță că în viitor industria auto se va axa din ce în ce mai mult pe producția mașinilor hibrid și pe parcurs vor fi eliminate din producție modelele a căror motor funcționează numai cu combustibil fosil (benzină sau motorină).

Cum vor schimba mașinile hibride comportamentul fiecărui șofer?

Deși omul este o ființă rațională, fiecare individ este diferit datorită înfățișării și a comportamentului. Referindu-mă strict la șoferi, ce pot să spun? Majoritatea conduc prudent, respectă regulile de circulație și se gândesc în primul rând la siguranța lor, a pasagerilor din mașină dar și a pietonilor. În schimb există destul de mulți șoferi teribiliști care nu pierd nici o ocazie de a arăta lumii întregi ce mașini puternice au și ce sunt ei în stare să facă. Nu le pasă de nimeni și de nimic și nu dau doi bani pe viața altor oameni care de cele mai multe ori sunt victime ale nesăbuinței lor. Cel care a investit într-o mașină hibrid dovedește în primul rând că este o persoană echilibrată căreia îi pasă de semenii lui dar și de mediul înconjurător și ideal ar fi ca tot mai mulți oameni să renunțe la idea de a cumpăra un bolid care consumă foarte mult combustibil și să  achiziționeze o mașină hibrid.

Am scris acest articol pentru Etapa nr.30 a concursului Super Blog 2011.

 

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.