Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Divertisment / Cotcodăsfera (2)

Cotcodăsfera (2)

S-au întâmplat multe în Cotcodăsferă aşa că încerc să fac un mic rezumat: Paraschiva a ajuns la concluzia că este mai bine să scrie cererea de pensionare decât să ajungă materie primă pentru ciorbă; Pintenatul a fost foarte şocat când a descoperit (tactil) că Maricica este de fapt Marcel, un cocoş travestit expulzat din ograda vecină; Moţata este tot secretara Pintenatului deşi simte că i-a cam trecut vremea  şi se gândeşte tot mai des să îşi schimbe locul de muncă. Are de ales între a fi outoare profesionistă sau culegătoare sezonieră de râme în ograda Mărgelatului. Ionuţ face în continuare ravagii printre găinile din Cotcodăsferă spre disperarea şi frustarea Pintenatului.

Baba Floarea a murit de inimă rea când scumpul lui nepot a anunțat-o că se va însura cu Ilenuța, o zvârlugă de fată din satul vecin, frumoasă dar dea de gură. Toate babele din sat știu că a cam clocit ouăle de prin vecini, ale primarului, ale secretarului și ale șefului de post. Săraca baba Floarea nu a putut suporta asemenea rușine și s-a stins în mijlocul ogrăzii, înconjurate de scumpele ei găini care făceau o zarvă de nedescris în speranța că le va auzi cineva.

Nepotul moştenitor a hotărât să păstreze ferma, dar trebuia să ia câteva măsuri ca să reducă cheltuielile şi să mărească producţia. Prima parte a fost uşor de dus la îndeplinire, a tăiat două-trei sporuri şi a redus raţia de grăunţe, dar..cu partea adoua a fost mai greu. Găinile nemulţumite au început să cotcodăcească nervoase şi au ameninţat cu greva generală. Stresul găinilor s-a transmis şi la ouă şi din această cauză nu le-a mai putut vinde la un preţ bun. Trebuia să facă ceva ca să aibă profit. Dar ce? I-au venit câteva idei, dar nu ştie pe care să o pună în practică, pentru că toate sunt geniale (părerea lui):

  1. Să concedieze 5 găini şi să angajeze un cocoş (metoda capitalismului tradiţional)
  2. Să concedieze 10 găini şi pe celelalte să le forţeze să dubleze numărul de ouă (metodă americană)
  3.  Să proiecteze găinile să fie de 4 ori mai mici (consum redus de hrană) şi să producă de două ori mai multe ouă (metodă japoneză)
  4. Să proiecteze găinile astfel încât să trăiască 10 ani, să mănânce o dată pe lună şi să meargă singure la piaţă să îşi vândă produsele (metodă germană)
  5.  Să concedieze toate găinile şi coteţele să le închirieze altor ferme (metoda elveţiană)
  6. Să concedieze toate găinile, apoi să facă un împrumut la stat cu care să angajeze 20 cocoşi (pentru carne). Următorul pas este să acceseze fonduri structurale U.E. necesare pentru construirea unei vile pe care o să o declare coteţ de găini (metoda fermei Mărgelatu)

Sunt sigură că Ilenuța lui îl va ajuta cu sfaturi bune în privința creșterii productivității fermei și a reducerii cheltuielilor pentru că experiența ei în ale clocitului este  foarte vastă și nu degeaba s-a chinuit atâția ani de zile să se perfecționeze.

 

 


Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.