Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Divertisment / Cotcodăsfera (1)

Cotcodăsfera (1)

Începe o nouă zi de muncă în Cotcodăsferă. Pintenatul dădu deşteptarea la toate găinile apoi se retrase în biroul (coteţul) lui unde îl astepta bolul cu grăunţe şi castronul cu apă rece. Începu să ofteze gândindu-se că luni este o zi de tot găinaţu’ !

– Moţatooo ia zi-mi cine a avut curajul să se înscrie în audienţă azi?

– Paraschiva Outoarea, Maricica Pestriţa şi Ionuţ Codiţă.

– Cine este Outoarea şi ce vrea?

– Este găina aia de 3 ani care face 4 ouă pe zi, apreciată de stăpână. A depus o cerere pentru acordarea unui spaţiu pentru cuibar ca să aibă unde cloci ouăle.

– Auzi, dar numai cerere a depus cloşca bătrână?

– Da şefu..numai..

– Aşa deci! Lasă că o să am grijă să ajungă cât de curând în oala de ciorbă. Acum zi-mi cine este Maricica că nu îmi aduc aminte de ea.

– Păi şefu, este o piţipoancă din aia cu penele pestriţe şi cu ciocu pe sus.

– Şi ce vrea puicuţa?

– Vrea spor de noapte, nesimţita.

– Moţato, te rog să îţi controlezi cotcodăcitul! Vezi că nu eşti bătută în cuie pe postul de secretară. Oricând îţi poate lua locul o puicuţă!

– Am înţeles şefu! Să vă zic şi ce vrea Codiţă, draguțul de el?

– Cocoşelul ăla obraznic nu are ce căuta în biroul meu! Crezi că nu ştiu că îmi calcă găinile şi le incită împotriva mea ca să mă înlocuiască înainte de a-mi lua capul stăpâna? Aşa ceva nu s-a mai pomenit in Cotcodăsferă! Când apare să îi spui că sunt în delegaţie la inspectat de coteţe şi numărat de ouă!!! Acum spune la băbătie să intre prima că să scap mai repede de lucrurile neplăcute.

Paraschiva intră în coteţul Pintenatului cu creasta înroşită şi cu penele înfoiate pentru că se împiedicase în faţa lui Ionuţ şi…

– Bună ziua scumpă doamnă! Luaţi loc vă rog şi spuneţi ce probleme aveţi!

– Vă rog din tot sufletul să îmi aprobaţi cererea depusă la Biroul Locativ pentru un cuibar numai al meu ca să am şi eu unde cloci ouăle.

– Îmi pare rău doamnă Outoare, dar nu mai sunt cuibare libere!

– Cum să nu fie? Sus la mansardă lângă cuibarul Moţatei! Ea ocupă tot spaţiul acela. Nu mi se pare corect ca numai ea să….

– Cum îţi permiţi să te gândeşti că ai putea fi vecină cu scumpa mea secretară? Cu ce ai contribuit tu la prosperitatea Cotcodăsferei?

– Anul trecut am avut o medie de 4 ouă /zi.

– Da, acum înţeleg de ce nu ai ajuns după un an de zile în oala stăpânilor. Dar nu e timpul pierdut. Ştii vorba aceea: Găina bătrână şi morcovul tânăr face ciorba bună! Pentru impertineţa de care ai dat dovadă o să îţi tai sporul de cloşcă şi îţi sugerez să faci cerere pentru ieşirea anticipată la pensie.

– Dar încă mai pot face ouă şi stăpâna îmi apreciază munca şi..

– Tacă-ţi clonţu’ şi ia aminte: Dacă te încăpăţânezi şi nu vrei să ai o pensie decentă şi o viaţă liniştită te trec pe lista pentru disponibilizări. Uite adresa venită de la baba Floarea, multiubita noastră stăpână. Trebuie să se reducă efectivul de capete cu 25% pentru că este consum prea mare de grăunţe. Ştii că este criză, nu? Ştii că se lasă cu tăiat de capete? Vrei să ajungi în apa clocotită înainte de vreme?

Paraschiva puse ciocu în pământ şi ieşi pe uşa coteţului cu penele pleoştite. Trebuia să ajungă repede la hârbul ei de calculator ca să îşi scrie cererea de pensionare înainte ca şeful să îşi schimbe hotărârea.

Pintenatul înţelese că a învins şi îşi scutură penele cu nerăbdare. Trebuia să se ocupe de puicuţa Maricica.

– Moţato, dacă a sosit domnişoara Pestriţa învit-o te rog în birou şi mai adu un bol de grăunţe şi un pahar cu apă.

– Dar şefu’ nu mai avem multe grăunţe la protocol şi nici nu o să mai primim până la sfărşitul lunii.

– Nu mă interesează asta. Adu boabele alea odată şi invit-o pe domnişoara. Nu e frumos din partea mea să lăsăm o găinuşă frumoasă să aştepte, nu?

Facebook Comments

About Mihaela

6 comments

 1. Da, corect: gainusele frumoase nu trebuie sa astepte! Astept cu nerabdare sa aflu ce se va mai petrece prin Cotcodăsfera!
  Felicitari pentru idee si concepere!
  O seara faina!

  • Povestea asta am scris-o prin 2009, cred..pe primul blog de pe blogspot. Am găsit fișierul cu ea și m-am gândit să o postez..

   • Foarte tare povestea… mi-aduce aminte de o vrabiuta…

    Sper ca nu te-ai confruntat cu asa ceva in viata reala… de altfel nici nu vad cum… ca doar nu ne confruntam in Romania cu asa ceva… la noi nici nu exista pitipoance :)))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.