Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Produceți românește, vindem românește

Produceți românește, vindem românește

Câteodată mă întreb cum ar fi fost copilăria mea dacă rafturile magazinelor nu erau  goale iar toate alimentele de bază nu le-am fi primit pe bază de cartelă. În mod sigur ar fi fost mai frumoasă dar poate nu m-aș mai fi bucurat tot așa de mult când primeam o eugenia sau o ciocolată. Erau alte vremuri și într-un fel pot spune că am fost norocoasă că am crescut la țară și ai mei nu erau nevoiți să cumpere legume, fructe, carne sau lapte. Îmi plăcea la nebunie să mănânc cireșele, vișinile, perele sau merele direct din pom și eram înebunită după strugurii de nova neagră din halânga din fața casei care aveau un gust deosebit iar  mustul lor era dulce și aromat.

Dintre toate, cea mai frumoasă amintire din copilăriei este legată de biscuiții Eugenia pentru că îmi aduc aminte de bunicul. Niciodată nu s-a întâmplat ca la întoarcerea acasă să vină cu mâna goală la noi, nepoatele lui. Pachetele mici erau ascunse în buzunare sau geantă și de fiecare dată încerca să ne păcălească spunându-ne că nu ne-a adus nimic, că a uitat. Dar nu îl credeam și nu ne lăsam până nu le găseam. Și apoi le mâncam cu poftă pentru că erau bune chiar dacă uneori crema era tare și pica de pe biscuite. Sincer mă bucură faptul că biscuiții Eugenia se găsesc după atâția ani în magazinele din țara noastră și au ajuns să fie cunoscuți în multe țări fiind apreciați de o gamă largă de consumatori.

În anii de după ’89 piața românească a fost invadată de foarte multe produse străine iar noi le preferăm de cele mai multe ori în detrimentul celor autohtone. De ce? Pentru că rafturile magazinelor sunt ocupate în cea mai mare parte de cele străine și foarte rar se întâmplă să găsim un produs românesc rătăcit printre celelalte care sunt frumos ambalate dar pline de conservanți, coloranți și înlocuitori alimentari.

Preocuparea real,- Hypermarket de a încuraja comercializarea de produse românești este lăudabilă și sper să organizeze ,,Târgul Producătorilor Locali” în cât mai multe orașe din țară. Prin derularea programului “Produceți românește, vindem românește” Real dorește să ofere consumatorilor un sortiment cât mai bogat de produse romanești. Prin acest program, furnizorii locali vor avea posibilitatea de a-și desface mărfurile într-una dintre cele mai extinse rețele comerciale prezente pe piață, în condițiile puse la dispoziție de facilitățile comerțului modern.

Această inițiativă este lăudabilă și din alt punct de vedere. Nu de foarte mult timp o propunere legislativă care obliga supermaketurile să aloce un spațiu cel putin 10% din suprafata acestora produselor romanești tradiționale din județul unde își au locația s-a lovit de vot negativ în Senat. Motivele invocate sunt multe și nu o să le enumăr aici, dar în principiu ideea este bună și poate așa s-ar rezolva prezența slabă a produselor romanești pe rafturile supermarketurilor. Mă bucur că hypermarket Real nu așteaptă apariția unei legi de acest gen pentru a facilita comercializarea produselor tradiționale locale în magazinele proprii.

Până acum s-au organizat două astfel de târguri, în Baia Mare și Timișoara, dar și în Deva ar fi binevenit unul pentru că sunt mulți producători din regiune ale căror produse și-ar găsi locul pe rafturile de la Real. De exemplu, mie mi-ar plăcea să pot cumpăra de la Real virșli de Sălaș care sunt foarte buni la gust și a căror rețetă de preparare diferă de cea a virșilor de Brad (un alt produs din zona noastră). Cei care vor să cumpere acest produs trebuie să îl procure direct de la producătorii locali din zonă, ceea ce este incomod. Am dat numai un exemplu de produs tradițional care ar trebui să se găsească pe rafturile hypermarket-ului Real și nu numai, dar mai sunt producătorii locali de produse de panificație, lactate sau îmbrăcăminte a căror produse ar trebui să își găsească locul în magazinele Real.

Cumpărând produse românești am ști ce consumăm, am descoperi gusturile şi tradiţiile culinare locale, am încuraja producătorii locali și am acorda suport economic regiunii noastre.

Am scris acest articol pentru Etapa nr.15  a concursului Super Blog 2011.

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.