Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Libertatea de a alege

Libertatea de a alege

Îi auzea  vocea ca pe un murmur inteligibil, ca un ropot de ploaie de toamnă târzie. De cele mai multe ori  vocea era furioasă, acuzatoare și disprețuitoare și atunci se ghemuia în pat și încerca să o ignore și să evadeze într-o lume numai a ei unde soarele strălucea și nu erau nori amenințători pe cer. Acolo toți oamenii erau fericiți iar vocile copiilor îi umpleau inima de fericire. Știa că lumea aceea perfectă era rodul imaginației ei dar nu îi păsa pentru că era micul ei colț de rai, era refugiul, era adăpostul ei  în calea furtunii.

El a încercat de foarte multe ori să intre cu forța în lumea ei dar niciodată nu a reușit. A bătut cu pumnii și cu picioarele în porțile înalte și grele de lemn, a strigat și amenințat dar vorbele i-au fost luate de vânt și purtate departe. Ea nu a vrut să îl lase să intre cu toate că de câteva ori s-a apropiat tremurând de poartă și a vrut să o deschidă. Și de fiecare dată s-a oprit în ultima clipă pentru că și-a dat seama că dacă ar face asta norii negrii vor acoperi cerul ei însorit iar ploaia dezlănțuită va mătura totul în calea ei.

Dar de ce nu putea să fie așa și în realitate? Îi lipsea curajul? Unde dispăruse entuziasmul din tinerețe, planurile mărețe de viitor? Nu mai avea voință și nici putere să lupte pentru independența ei? Se întrebă cât timp va rezista acea poartă asalturilor repetate. Probabil într-o zi va ceda și lumea ei va fi cucerită. Atunci conștientiză că nu se putea refugia întotdeauna acolo și că trebuia să înfrunte realitatea dură și nemiloasă.  Trebuia să fie liberă și să nu mai depindă emoțional și financiar de el.

Cu mâinile tremurând și cu lacrimi în ochi își îndesă într-o geantă câteva lucruri și ieși în fugă din casă, hotărâtă să nu privească înapoi. Buimacă se opri în mijlocul străzii. Cum ajunsese acolo? Claxoanele și vacarmul străzii o treziră la realitate și se refugie pe trotuar. Trebuia să ajungă undeva, dar unde? Dacă ar fi avut mașină acum era departe, dar mergând aiurea pe străzi pierdea timp. Nu se gândise ce va face, unde va merge, unde va locui, cum va reuși să supraviețuiască dar cu toate acestea nu se opri din drum.

Chipul fratelui ei mai mic îi apăru în minte și într-o clipă știu că era singura ființă din lume în care putea să aibă încredere. Trebuia să ajungă cât mai repede la gară și să se urce în primul tren care trecea prin orașul lui, în celalalt capăt de țară. Dar imediat își dădu seama că planul ei nu era unul tocmai bun pentru că era previzibil și nu vroia în nici un chip ca el să apară în gară și să o convingă să se întoarcă acasă. Trebuia să găsească alt mijloc de transport, mult mai rapid și comod, care să îi permită să schimbe traseul ori de câte ori era nevoită. Da, avea nevoie de o mașină, dar de unde să facă rost de așa ceva cât mai repede?

Era hotărâtă să meargă mai departe pentru că își jurase că nu va mai îngădui nimănui să îi îngrădească libertatea și conștiința. Știa exact ce caută, pentru că la două străzi depărtare era sediul agenției Autonom rent-a-car. De multe ori trecuse prin dreptul ei și de fiecare dată se întrebase de ce se numea autonom și nu altfel, dar acum înțelegea pe deplin semnificația acestui cuvânt: independențămobilitate și libertatea de a alege.

La volanul mașinii închiriate simțea liberă și avea sentimentul că nimeni și nimic nu o va putea opri din drumul pe care și-l alesese. Era singură dar nu-i mai era frică și pentru prima dată în viață deciziile îi aparțineau ei și numai ei. Deschise geamul mașinii și privi cerul senin fără urme de nori amenințători și zâmbi liniștită. Era liberă!

Am scris acest articol pentru Etapa nr.14  a concursului Super Blog 2011.

 

 

Facebook Comments

About Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.