Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Concurs / Blogal initiative / Calculatoarele din viața mea

Calculatoarele din viața mea

De ieri a început o nouă campanie lansată de către Blogal Inițiative împreună cu Azerty.ro. Îmi place noua provocvare, așa că m-am hotărât să particip și cu acest articol. Premiile sunt atractive, stimulante dar și amuzante, deci merită să încerc. Calculatorul ocupă un loc important în viața mea și a familiei mele. Eu, soțul și băiatul suntem calculatoriști înrăiți și mare parte din timp ne-o petrecem în fața monitorului. Trebuie să specific că fiecare are jucăria lui pe care o folosește când și cât timp are chef. Dar nu întotdeauna a fost așa. Dar mai bine ar fi dacă v-aș povesti totul de la început.

Primul computer achiziționat de noi a fost un Pentium II , second hand. Asta se întâmpla prin anul 1995 și țin minte că prețul mi s-a părut exagerat de mare (800 mărci germane). Am bombănit puțin dar soțul meu m-a convins că merită toți banii și a avut dreptate. Până atunci nu prea avusesem eu tangență cu așa ceva dar a început să îmi placă din ce în ce mai mult. Tot datorită acestui computer am avut posibilitatea să accesez pentru prima dată  internetul. Am descoperit altă lume, ciudată dar în același timp fascinantă și incitantă. Țin minte cum mă luptam seara cu somnul ca să rezist până la ora 23 (noaptea era tarif redus la Romtelecom) ca să pot intra pe internet. A doua zi nu mai eram bună de nimic, dar ce mai conta?

Din păcate după doi ani a trebuit să îl vindem ca să completăm suma necesară cumpărării apartamentului în care locuim. Mi-a părut rău dar am considerat că trebuie să facem un sacrificiu pentru a putea să ne cumpărăm casa noastră, dar mi-am jurat că imediat cum voi avea ocazia voi face tot posibilul ca să cumpăr altul.

În 1998 m-am angajat și prima rată a fost făcută pentru cumpărarea celui de al doilea computer, nou de data aceasta și mult mai performat (la vremea aceea). Era un Athlon (nu mai țin minte configurația) care pe parcursul timpului a suferit tot felul de schimbări și îmbunătățiri. Cred că toate componentele i-au fost înlocuite, înclusiv perifericele și carcasa. Ultima schimbare a fost înlocuirea vechiului monitor LCD de 17 inch cu un  LED Asus MS228H de 21,5 inch achizitionat de la Azerty la începutul acestui an.

În ceea ce privește configurația actuală a acestuia nu prea am cu ce să mă laud. Are un procesor AMD Athlon XP la 1600, 1,40 Ghz, RAM de 1,00GB și placă video NVIDIA GeForce FX 5500. Merge destul de greu, programele se încarcă în câteva minute, iar de viteza accesării paginilor web nici nu mai vreau să povestesc. Totuși îl mai folosim dacă dorim să ascultăm muzică din când în când.

Până acum vre-o 8 ani am avut un singur computer în casă și inevitabil se iscau discuții și a trebuit să ne facem un fel de planificare, când și cât timp să îl folosim fiecare. Și ținând cont de faptul că băiatul meu Alex vroia mai tot timpul să se joace și dacă încercam să îmi revendic porția mea de timp se lăsa cu plânsete, oftaturi și sughițuri ne-am hotărât să mai cumpărăm încă un computer, al teilea, numai pentru el. Și trebuia să fie unul cât mai performant, capabil să suporte orice joc nou.

Așa că a urmat un alt împrumut la bancă, binențeles. Țin minte că soțul meu a comandat online toate componentele și apoi le-a asamblat în atelierul lui. În orice caz, toată tevatura achiziționării celui de al treilea computer s-a învârtit în jurul sumei de 35 milioane lei vechi. În ceea ce privește îmbunătățirile suferite de acest computer nu prea sunt la curent pentru că băiatul meu s-a ocupat de asta, singura mea contribuție fiind încă un monitor LED Asus MS228H de 21,5 inch și o tastatură ASUS U3000 Black.

Cred că acestui computer nu i-ar strica o placă video nouă și cea mai potrivită ar fi Gigabyte GeForce GTX 560 Ti 1024MB DDR5 Ultra Durable. Ar fi binevenită și o carcasă nouă, ceva de genul CoolerMaster HAF 922. Binențeles că acestea ar fi opțiunile mele, dar fiind computerul băiatului, el are ultimul cuvânt.

Ultima achiziție este cea mai importantă, cel puțin pentru mine. În 2009 am primit cadou de la soțul meu un laptop HP Compaq cu procesor Intel (R) Dual Core CPU T4200, 2.00 GHz și memorie RAM 3,00GB, de  de care sunt  în general mulțumită. La ce îl folosesc? Multe și mărunte: editare foto, web design, navigare internet, tehnoredactare etc. Nu sunt pasionată de jocuri dar se mai întâmplă ca din când în când să mai dau o geană prin Second Life (joc care folosește mult din resursele laptopului) și nu am ce să îi reproșez, jocul nu merge sacadat ca pe celălalt computer.

Ce nu îmi place la el este faptul că autonomia bateriei este foarte mică. Când îl folosesc trebuie ca tot timpul să fie în priză, altfel în 15 minute moare. Deci nu am nici o șansă să îl pun în rucsac și să profit de portabilitatea specifică, dar asta nu mă deranjează prea mult. În general nu m-a dezamăgit  până acum și sper să nu mă lase baltă când mi-e lumea mai dragă, măcar până voi reuși să cumpăr altul, mult mai performant și cu o autonomie a bateriei mult mai mare.

Sincer nu știu când voi avea ocazia să cumpăr un alt laptop, dar dacă ar fi să fie, mi-ar plăcea în mod deosebit un Sony Vaio, modelul VPC-F22S1E/B Sandy Bridge.

Care sunt motivele alegerii mele? Păi să vedem:

 1. Procesor Intel Core i7 model 2630QM cu frecvența de 2000 MHz
 2. Memoria RAM tip DDR3 de 8192 MB
 3. Capacitatea HDD de 640 GB
 4. Display Full HD cu rezoluția de 1920 x 1080 pixeli
 5. Sistemul de operare pe 64 biți cu Windows 7 Home Premium instalat
 6. Greutatea de 3,1 Kg

Toate bune și frumoase până acum în legătură cu viitorul meu laptop, dar din păcate este foarte scump pentru buzunarul meu. Cu toate  că Azerty oferă posibilitatea achitării și în rate prin BRD, consider că acum nu este momentul unei astfel de achiziții. Dar nu se știe ce va fi, nu?

Facebook Comments

About Mihaela

17 comments

 1. Normal ca pentru trei internauti in familie trebuie musai trei computere! Eu am doar laptopul si nu de putine ori, sotia, uneori numai pentru a juca un Solitair sau Mahjong, isi revendica si ea dreptul de a sta pe el! Cum cel mai slab cedeaza, o las sa se joace!
  Un sfarsit de saptamana agreabil!

 2. Eu am luat-o mai de jos, de la un 286. Cam tot prin ’95.
  Si mie mi-ar placea un laptop.
  Succes!

 3. La acest concurs am caștigat un voucher de 50 ron..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.